Sutra ponovo sastanak državnog vrha pred nastavak dijaloga

Izvor: TimockeVesti.net, 03.Mar.2013, 01:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra ponovo sastanak državnog vrha pred nastavak dijaloga

Državni vrh sastaće se ponovo sutra, dan uoči šeste runde razgovora premijera Srbije Ivice Dačića sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, saznaje Tanjug u izvorima bliskim…
Državni vrh sastaće se ponovo sutra, dan uoči šeste runde razgovora premijera Srbije Ivice Dačića sa kosovskim premijerom >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << Hašimom Tačijem, saznaje Tanjug u izvorima bliskim državnom vrhu. Sastanku će prisustvovati predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, savetnik predsednika Srbije Marko Ðurić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.
Na put u Brisel, kako saznaje Tanjug, putovaće premijer Dačić, a pored njega u sedište EU ići će i Ðurić i Vulin.
Juče je održan sastanak na istu temu i sa istim akterima, na kome je, kako je izjavio Ðurić, potvrđeno potpuno jedinstvo po pitanju Kosova i Metohije i nastavka dijaloga sa Prištinom.
Ðurić je rekao da Srbija smatra da međunarodna zajednica veoma visoko ceni napore koje je naša zemlja uložila u poslednjih nekoliko meseci u dijalogu sa Prištinom i postizanju kompromisnog i sprovodivog rešenja.
"Mislimo da je moguće da u ovom ključnom momentu predstavnici međunarodne zajednice pošalju poruku Prištini da treba da bude spremna na ustupke kako bi se do kompromisa došlo. Ovo je ključna raskrsnica po mnogo čemu u pregovorima", rekao je savetnik predsednika.
On je rekao i da naše opredeljenje ka postizanju kompromisa neće biti dovedeno u pitanje, ali da ne možemo očekivati da naša strana pristane da bude jedina koja čini ustupke.
Premijer Dačić je prethodnih dana rekao da su u dijalogu sa Prištinom na vidiku veliki problemi, da se nikakav novi dogovor niti sporazum ne nazire. On je precizirao da postoji dubok i težak problem jer prištinske vlasti apsolutno ne žele da prihvate ništa što ne moraju i na šta ih niko ne tera.
On je tada rekao da će u ponedeljak, 4. marta, u Briselu biti nastavljen dijalog, ali da ne zna o čemu uopšte on i Tači mogu da se dogovore.
"Mi se slažemo samo u jednom, a to je da bi problem paralelizma institucija mogao biti rešen formiranjem zajednica opština. Međutim, oni uopšte ne žele da razgovaraju o izvršnim ovlašćenima za tu zajednicu, za njih je ta tema apsolutno neprihvatljiva, kao što su za nas neke druge teme", rekao je Dačić i ponovio da je za kompromis potrebno dvoje, odnosno u ovom slučaju troje.
FG_AUTHORS: Timočke Vesti
Read more http://www.prva.rs/sr/vesti/politika/story/21984/Sutra+ponovo+sastanak+dr%C5%BEavnog+vrha+pred+nastavak+dijaloga.html

Nastavak na TimockeVesti.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.