Što pre sprovesti Sporazum iz Minska

Izvor: Akter, 02.Sep.2015, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Što pre sprovesti Sporazum iz Minska

Ivica Dačić je najavio da će se 19. septembra u Nemačkoj održati sastanak trojke OEBS-a o krizi u Ukrajini

Predsedavajući OEBS i šef srpske diplomatije, Ivica Dačić apelovao je danas na sve strane u sukobu u Ukrajini da sprovedu sporazum iz Minska i da posmatračima OEBS omoguće bezbedan i nesmetan pristup >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << kako bi mogli da ispune svoj mandat.

"Srbija je kao predsedavajuća OEBS rešena da intenzivira aktivnosti organizacije u smeru implementacije paketa iz Minska. Trilateralna kontakt grupa i radne grupe koje deluju pod njenim okriljem nastaviće da se sastaju u Minsku ubrzanom dinamikom. Plan za mirno rešenje krize postoji. Oko njega su se dogovorile sve strane. Od presudne je važnosti da se sve strane pridržavaju dogovora i da konkretnijim koracima stvore uslove za normalizaciju odnosa i povatak mira", kazao je Dačić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom predsedavajućeg u Ukrajini i Trilateralnoj kontakt grupi Martinom Sajdikom i glavnim posmatračem Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini Ertugrulom Apakanom Dačić je rekao da je OEBS jedina međunarodna misija koja može da verfikuje pridržavanje odredbi sporazumka o prekidu vatre.

On je kazao da se posmatrači OEBS-a sreću sa svim posledicama rata i apelovao da im se omogući bezbedan pristup svim lokacijama na terenu kako bi mogle da ispune svoj mandat - verifikuju povlačenje oružja i time obezbede značajan napredak političkog procesa.

Dačić je rekao da napredak političkog procesa mora da se ogleda u uspešnom održavanju lokalnih izbora.

"Primirje, verifikacija teškog naoružanja, normalizacija života ljudi, rešavanje humanitarnih pitanja i nastavak političkog procesa, održavanje lokalnih izbora će biti znak da rat prestaje i da je uspostavljen mir", kazao je Dačić.

On je ukazao da se ne može tolerisati da se svi deklarativno zalažu za mir, a da na terenu bude drugačije.

Dačić je kazao i da će se 19. septembra u Nemačkoj održati sastanak trojke OEBS-a o krizi u Ukrajini.

Na današnjem sastanku je bio i generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Sve strane da se pridržavaju dogovora iz Minska

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Sep.2015

Srbija je kao predsedavajuća OEBS-u rešena da intenzivira aktivnosti u cilju sprovođenja sporazuma iz Minska, izjavio je danas prvi potpredsednik vlade, ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući OEBS-u Ivica Dačić i istakao da je od presudne važnosti da se sve strane pridržavaju dogovora..."Apelujem...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.