Srbija želi da održi mir

Izvor: RTS, 11.Sep.2011, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija želi da održi mir

U toku je velika diplomatska akcija da se spreči mogućnost daljeg zaoštravanja situacije na severu Kosova, rekao ministar Ivica Dačić. Srbija ima pravo da brine o legitimnim interesima Srba i da u skladu sa time spreči da se ponovo zapali neka vatra sukoba na tom prostoru, istakao Dačić.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da najava prištinskih vlasti o raspoređivanju albanskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << carinika i policije na administrativne prelaze na severu Kosova "nije bezbednosni problem, nego je problem u simboličkom smislu".

Ministar Dačić rekao je da Srbija vodi diplomatsku akciju da spreči namere kosovskog premijera Hašima Tačija da na administrativnu liniju postavi carinike kosovskih vlasti.

Dačić je ocenio da je Tači očigledno procenio da je sada idealan momenat da se učine neki koraci, pre svega zbog toga što Srbija očekuje kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji.

"Očigledno oni misle da će Srbija zbog toga, možda progledati kroz prste i zažmuriti kada je reč o legitimnim interesima Srba na Kosovu", rekao je ministar Dačić, koji je posetio bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica.

"Verujemo u namere međunarodnih snaga bezbednosti, ali smo veoma zabrinuti zbog činjenice da neki žele ponovo da zapale vatru sukoba. Stepen bezbednosti je isti, odnosno, kao i do sada, povišen, u cilju očuvanja mira u tom području", rekao je Dačić.

Dačić je poručio da Srbija želi da zadrži mir i da je protiv bilo kakvih jednostranih poteza.

"Srbija ima pravo da brine o legitimnim interesima Srba i da u skladu sa time spreči da se ponovo zapali neka vatra sukoba na tom prostoru", kaže Dačić, naglasivši da su međunarodne bezbednosne snage obavezne da obezbede mir.

"Videćemo kako će se to odvijati, javnost je zabrinuta, neki centri ne razumeju da to može ponovo da zapali vatru sukoba na tom prostoru, a i šire", rekao je Dačić.

Dačić je rekao i da je stepen bezbednosti u kopnenoj zoni povećan od prvih incidenata na administrativnim prelazima, krajem jula. 

"To ne znači da se te snage pripremaju za rat, nego da tamo ima mnogo posla u sprečavanu šverca i ilegalne trgovine oružjem", kaže ministar.

Pokaznoj vežbi u bazi Specijalne antiterorističke jedinice prisustvovala je ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik, kao i predstavnici diplomatskog kora drugih zemalja u Beogradu.

Povodom decenije od terorističkih napada u Americi, Dačić je rekao da je transatlantsko zajedništvo u borbi protiv terorizma jače je nego ikada pre.

Dačić je rekao da su pokaznom vežbom Specijalnih antiterorističkih jedinica predstavljeni kapaciteti jedinice, koja je, kako je ocenio, još jednom pokazala sposobnost da se obračuna sa terorističkom pretnjom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.