Srbija - ozbiljan partner na međunarodnoj sceni

Izvor: Cafe.ba, 05.Dec.2015, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija - ozbiljan partner na međunarodnoj sceni

BEOGRAD- Premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocijenili su danas da je Srbija organizacijom Ministarskog savjeta OEBS-a potvrdila kapacitete ozbiljnog i pouzdanog partnera na međunarodnoj sceni.

"Srbija je tokom prethodnih dana bila centar Evrope i sveta", konstatovao je Vučić na konfereniciji za novinare u Vladi Srbije.

On je čestitao svima koji su bili angažovani na organizaciji i održavanju konferencije, ali i građanima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << ističući da je pokazano izvanredno gostoprimostvo i najljepše lice Srbije.

Vučić je podsjetio da je održao 11 bilateralnih sastanaka sa predstavnicima najmoćnijih organizacija i država, te da je dogovoreno nekoliko posjeta.

"Prije kraja godine turski premijer Ahmet Davutoglu doći će u Beograd na biznis forum", rekao je Vučić i dodao da će doći i turski biznismeni, koji su zainteresovani za privatizaciju, banje, izgradnju turističkih kapaciteta, ulaganje u kompanije.

On kaže da će u prvoj polovini 2016. godine u Beograd doći i premijer Ruske Federacije Dmitrij Medvedev.

"Privodimo kraju razgovore i pokušavamo da se snađemo za gas, kako i odakle da ga dovedemo ako dođe do prekida sa Ukrajinom, ali to pokazuje koliko je odluka da gradimo veća skladišta bila opravdana, da ne zavisimo od političkih kriza koje zahvataju svet", rekao je Vučić.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da je na Ministarskom savjetu OEBS-a pokazano mnogo više uvažavanja nego prethodnih godina, kao i to da Srbija može da bude dobro mjesto za razgovore i dijalog.

"Srbija se pokazala kao ozbiljan igrač na međunarodnoj sceni, pokazala je da može da predsedava organizacijom. Srbija više nije predmet rasprave u tim telima, već može da bude zemlja koja igra važnu ulogu. To pokazuje promenjen međunaroni položaj Srbije", rekao je Dačić.

On kaže da su reforme toliko vidljive da su svi zvaničnici istakli veličiniu onoga što je Srbija uradila u proteklih nekoliko godina, što je dodatni dio svih uspjeha Vlade Srbije.

Dačić je rekao da je konstatacija svih učesnika konferencije u Beogradu da odavno nije bio tako dobro organizovana sjednica Ministarskog savjeta OEBS-a.

On ističe da se nikad nije desilo, osim kada je OEBS formiran, da toliki broj šefova diplomatije bude na jednom mestu, podsjetivši da su sjednici u Beogradu prisustvovala 43 ministra spoljnih poslova.

U Beogradu je sinoć završen 22. Ministarski savjet OEBS-a, na kojem su glavne teme bile borba protiv terorizma, ukrajinska i migrantska kriza, klimatske promjene, kao i rusko-turski spor poslije obaranja ruskog aviona.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.