Srbija i Slovenija, nema otvorenih pitanja

Izvor: RTS, 14.Nov.2012, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Slovenija, nema otvorenih pitanja

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Slovenije ove godine prešla 800 miliona evra, ali sve mogućnosti još nisu iskorišćene, rekao premijer Ivica Dačić u razgovoru sa slovenačkim premijerom Janezom Janšom. Potpisan protokol o saradnji između dve policije. Dačić razgovarao i sa predsednikom Slovenije Danilom Tirkom.

Premijeri Ivica Dačić i Janez Janša saglasili su se da su odnosi Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Slovenije na izuzetno visokom nivou i da dve zemlje nemaju otvorenih političkih pitanja. Dačić i Janša dogovorili su se da ubuduće svake godine bude održan samit dve vlade, kako bi se saradnja Srbije i Slovenije dodatno unapredila.

Premijer Srbije Ivica Dačić posetio je Srpsku pravoslavnu crkvu u Ljubljani i sastao se sa srpskom zajednicom.

Dačić je nakon toga posetio kompaniju "Komtrejd".

U četvrtak Dačić će prisustvovati radnom doručku sa rukovodstvom kompanija koje posluju u Srbiji, a zatim će posetiti kompaniju "Gorenje".

Kako je najavljeno, teme razgovora biće jačanje političke i ekonomske saradnje, put Srbije ka EU, multilateralna saradnja i saradnja u regionu.

Na zajedničkoj pres konferenciji premijeri su istakli da je ekonomska saradnja dve zemlje izuzetno dobra. Spoljnotrgovinska razmena ove godine prešla je 800 miliona evra, ali srpski premijer smatra da sve mogućnosti još nisu iskorišćene.

"Otvara se mogućnost zajedničkog nastupa na trećim tržištima, s obzirom na to da Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini sa velikim brojem zemalja koje nisu u EU, kao što su Ruska Federacija, Turska, Azerbejdžan, Kazahstan, Belorusija", rekao je Dačić.

Janša je podsetio da je juče bio u poseti Rusiji gde mu je rečeno da je saradnja te zemlje i Srbije veoma značajna. Zbog toga su oba premijera zaključila da postoji mogućnost zajedničkog nastupa Srbije i Slovenije, ne samo u energetskom sektoru već i na drugim poljima. Kao primer, Janša je naveo mogućnost zajedničkog učešća u izradnji sportskih objekata.

Premijeri dve države su razgovarali i o gasovodu "Južni tok", poslu koji u Srbiji vredi dve milijarde dolara, i koji predstavlja priliku za razvojne mogućnosti.

Srpski premijer je istakao i da između dve države nema otvorenih pitanja, a jedno od retkih koje nije u potpunosti rešeno, sukcesija, biće tema na budućim samitima dve vlade.

Dvojica premijera pozdravila su potpisivanje sporazuma o saradnji policija Srbije i Slovenije, mada je, prema njihovoj oceni, ta saradnja i do sada bila odlična, posebno kad je reč o borbi protiv organizovanog kriminala. To se, kako su istakli, posebno videlo u akciji "Balkanski ratnik".

Janša je poručio i da će se Slovenija uvek zalagati da Srbija što pre dobije datum početka pregovora o ulasku u EU, na čemu je Srbija, kako je rekao Dačić, veoma zahvalna.

"Što hitnije definisanje datuma pregovora je od izuzetnog značaja i za Srbiju i za Sloveniju, ali i za EU, i to je ključni faktor stabilizacije čitavog regiona", rekao je slovenački premijer.

Susret Dačića i Janše prvi je zvanični susret premijera dve države otkada su postale samostalne.

Dačiću je ispred palate vlade priređen doček uz državne počasti, himnu i gardu. U srpskoj delegaciji je i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Ivica Dačić i Mlađan Dinkić razgovarali su i sa predsednikom Slovenije Danilom Tirkom.

Srpski premijer i ministar finansija i privrede razgovarali su potom sa predsednikom slovenačkog parlamenta Gregorom Virantom.

Pre razgovora, Dačić i Dinkić upisali su se u "Zlatnu knjigu", što je tradicija kad je reč o visokim gostima slovenačkog parlamenta.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Srbija i Slovenija bez otvorenih pitanja

Izvor: Vesti-online.com, 14.Nov.2012

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Slovenije ove godine prešla 800 miliona evra, ali sve mogućnosti još nisu iskorišćene, rekao premijer Ivica Dačić u razgovoru sa slovenačkim premijerom Janezom Janšom. Potpisan protokol o saradnji između dve policije. Dačić razgovarao i sa predsednikom Slovenije...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.