Sporazum o unapređenju saradnje u borbi protiv kriminala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Sep.2010, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum o unapređenju saradnje u borbi protiv kriminala

BEOGRAD -

Srpski ministri unutrašnjih poslova, pravde i finansija potpisali su danas sporazum o osnivanju zajedničkog tela za unapređenje međunarodne saradnje u oblasti suzbijanja kriminala.

Taj sporazum su potpisali resorni ministri Ivica Dačić, Snežana Malović i Diana Dragutinović, naglašavajući rešenost i još veću odlučnost države u borbi protiv svih vidova kriminala.

Dačić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je istakao da je potpisivanje sporazuma realizovano u okviru projekta EU, koji se ostvaruje na prostoru zapadnog Balkana u borbi protiv međunarodnog kriminala.

Priprema projekta

On je podsetio da je priprema tog projekta počela krajem decembra 2008. godine u Beču, i da su njime, uz Srbiju, obuhvaćene Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska i Makedonija.

Prema Dačićevim rečima, cilj tog projekta je zajednički rad kroz razmenu informacija na suzbijanju međunarodnog kriminala. Sledeća faza u projektu je uspostavljanje nacionalne jedinice za suzbijanje međunarodnog kriminala, kao i razmena iskustava u toj oblasti.

Dačić je objasnio da će zajedničko telo tri resorna ministarstva biti organizaciona jednicica MUP-a i deo sistema za borbu protiv kriminala.

"Zajedničko telo radiće 24 sata sedam dana u nedelji, a s kolegama razmenjivaće informacije putem zaštićenih sistema veza", kazao je ministar policije.

Ministarka Malović je istakla da je Vlada Srbije borbu protiv kriminala postavila kao jedan od prioriteta rada, "koji ima posebnu težinu u regionu Balkana i mogao bi da ugrozi njegovu stabilnost i integracije u EU".

Unapređenje rada

Ona je rekla da će ovim sporazumom i uspostavljanjem zajedničkog tela biti postignuto unapređenje operativnog analitičkog i strateškog odgovora državnih organa na izazove modernih trendova kriminaliteta sa kojima se susrećemo.

Prema njenim rečima, kroz rad zajedničkog tela biće u mogućnosti da se ode korak dalje, odnosno, ne samo da se ostvari efikasno suzbijanje kriminala, već i da se u potpunosti sagledaju trendovi kriminaliteta, s kojima će se Srbija susretati u buduće.

Dragutinovićeva je istakla da je organizovani kriminal u proteklih 30 godina praktično prerastao u jedan konglomerat kriminala i tehnoloških inovacija. Ona je rekla da je razvojem elektronskih komunikacija i "plastičnog novca" kontrola finansijskih tokova postala nešto teža nego što je bila u prethodnom periodu.

Prema njenim rečima, zajedničko telo u narednom periodu biće proširivano kroz kompletiranje registra o vlasništvu i uključivanjem Narodne banke Srbije.

Uz predstavnike ministarstava unutrašnjih poslova i pravde, u zajedničkom telu biće i pripadnici resornih uprava Ministarstva finansija - poreske, carinske i uprave za sprečavanje pranja novca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.