Šoškić: Ne podnosim ostavku

Izvor: RTS, 16.Jul.2012, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoškić: Ne podnosim ostavku

Nema razloga da podnosim ostavku i uopšte ne razmišljam na tu temu, rekao guverner Dejan Šoškić. Izjavu mandatara Ivice Dačića u kojoj je kritikovao finansijski sektor, Šoškić ne vidi kao napad na NBS.

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je da nema razloga da podnose ostavku, niti da želi da polemiše sa političarima o toj temi.

"Nema razloga da podnosim ostavku i uopšte ne razmišljam na tu temu", rekao je Šoškić, odgovarajući >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na pitanja novinara u vezi sa spekulacijama u javnosti da nova vladajuća koalicija na tom mestu želi da vidi Jorgovanku Tabaković.

NBS je često izložena kritikama i vlasti i opozicije, rekao je Šoškić i dodao da on nema ništa protiv kritika.

Šoškić je poručio da onaj ko želi nekoga da smenjuje treba da koristi ustavne i zakonske mehanizme predviđene za to.

Odgovore na pitanja zašto je dinar oslabio i zašto je sve poskupelo, koja mu poslednjih dana upućuje Srpska napredna stranka, Šoškić će, kako je rekao, dati ovih dana u autorskom članku, i to više kao ekonomista nego kao guverner centralne banke.

Guverner NBS je rekao i da izjavu mandatara Ivice Dačića, u kojoj je kritikovao finansijski sektor, ne vidi kao napad na NBS.

"Kada je reč o visokim kamatama, bilo bi zanimljivo čuti da li je država u bankama u kojima je vlasnik ili suvlasnik pokretala inicijative da te banke svoje usluge pružaju po nižim cenama od prosečnih na tržištu.", poručio je guverner NBS.

Šoškić je rekao da je dogovore koji bi olakšali vraćanje kredita privredi i građanima moguće napraviti, ali da njih treba da postignu banke i klijenti, a ne banke i država.

Za propuste u "Agrobanci" krivi vlasnici

Guverner NBS rekao je da su neosnovane kritike da je NBS napravila propuste u superviziji poslovanja "Agrobanke" i ukazao da je oduzimanje dozvole za rad toj banci neuspeh njenih vlasnika, odnosno akcionara.

"NBS je otkrila probleme u poslovanju Agrobanke za koje nisu krivi oni koji su uh otkrilim već oni koji su ih stvorili", rekao je Šoškić.

Šoškić je podsetio da je centralna banka "Agrobanci" uvela privremene mere krajem 2011, a dozvolu za rad joj oduzela krajem juna 2012. zbog toga što je bila "kritično potkapitalizovana usled značajnih kreditnih gubitaka".

Gubitak "Agrobanke", u kojoj je država imala udeo od oko 20 odsto, na kraju 2011. godine bio je 11,8 milijardi dinara. Agencija za osiguranje depozita je 25 dana posle oduzmanja dovozle za rad "Agrobanci" uvela stečaj u tu banku, a njene depozite i obaveze prema klijentima preuzela je Nova Agrobanka kojoj je NBS dala dozvolu za rad.

"Banke su preduzeća i odgovornost za njihovo poslovanje imaju vlasnici, a posao NBS je da nadgleda njihovo poslovanje i štiti javni interes, odnosno da onemogući da poslovanje banke ugrozi sigurnost depozita stanovništva, privrede i finansijsku stabilnoslt u zemlji", ukazao je Šoškić.

Istakao je da posao centralne banke nije, kao što se to čuje u javnosti, da štiti akcionarski kapital od gubitaka u poslovanju banke i akcionare od loših odluka izvršnog i upravnog odbora banke koje su sami vlasnici izabrali.

NBS je, prema rečima Šoškića, izveštaj o kontroli boniteta i zakonitosti poslovanja "Agrobanke" dostavila Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi kriminalisričke policije i očekuje da budu preduzete odgovarajuće mere prema upravi te banke.

NBS je od 2001 do 2012. godine oduzela dozvolu za rad od 28 banaka.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.