Skupština Srbije izabrala novu vladu

Izvor: Southeast European Times, 27.Jul.2012, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije izabrala novu vladu

Posle više pokušaja da formira vladu, Srbija je u petak dobila novi kabinet na čelu sa Ivicom Dačićem.

27/07/2012

Igor Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 27.7.2012.

Više od dva meseca nakon parlamentarnih izbora skupština je u petak (27. jula) izabrala novu srpsku vladu, na čelu sa Srpskom naprednom strankom (SNS) i Socijalističkom partijom Srbije (SPS).

Predstavljajući program nove vlade, novi premijer Ivica >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Dačić -- bivši portparol Slobodana Miloševića -- rekao je da će njen prioritet biti evropska integracija, nastavak razgovora sa Prištinom, dobri odnosi sa susednim zemljama i ekonomski napredak.

Dačić je odbacio tvrdnje medija da Srbija nagoveštava povratak na devedesete, jer zemlju vode socijalisti i naprednjaci, koji su bili na vlasti sa Miloševićem. On kaže da Srbija želi mir i stabilnost u regionu i da će svi nesporazumi biti rešavani miroljubivo, u duhu saradnje.

„Ako kažu da reč Balkan znači krv i med, onda je bilo dovoljno krvi, vreme je da okusimo med“, rekao je on. „Srbija nudi ruku pomirenja, Nemojmo se više baviti prošlošću. Gledajmo u budućnost.“

On je takođe obećao borbu protiv kriminala i korupcije, te nastojanja za ostvarivanje socijalne pravde i manje nezaposlenosti, koja iznosi preko 20%.

Kabinet je izabran sa 142-72 glasova, u parlamentu koji ima 250 poslanika, posle devetočasovne debate.

Dragoljub Mićunović, šef poslaničkog kluba DS, smatra da je program nove vlade preterano ambiciozan i da ona nema kapacitete da ostvari te planove. On ga je nazvao „listom lepih želja i rezultatom nekompatibilnih koncepata“.

„Nemamo konkretan plan koji bi vlada predložila kako da pronađemo sredstva da se sve to ostvari“, rekao je Mićunović novinarima.

Vladimir Radomirović iz Centra za strateške alternative, izjavio je za SETimesda je Dačićev program „vrlo ambiciozan“ i da će biti teško ostvariti sve to u naredne četiri godine.

„Prva briga biće kako napuniti budžet i osigurati redovne isplate plata i penzija. Takođe, mislim da će vlada biti vrlo uspešna ako uspe da vrati poverenje građana u institucije“, ukazao je on.

Radomirović je dodao da nema razloga da se region plaši nove vlade, koja je evropsku integraciju odredila kao svoj prioritet.

„[Predsednik Tomislav] Nikolić već je poboljšao odnose sa Crnom Gorom, koji su bili vrlo loši za vreme prethodne vlade. Nova vlada takođe ima dva bošnjačka ministra, što je jasna poruka Bosni i Hercegovini. Moglo bi doći do trenja u odnosima sa Hrvatskom, ali u interesu Beograda nije da uzrokuje takve odnose“, objašnjava on.

Građani su različito reagovali na novu vladu.

Boban Petrović, trgovac iz Beograda, kaže da vlada ne uliva puno poverenja.

„Mnogo je različitih stranaka u vladi. Ne verujem da će dugo ostati zajedno. Takođe nema eksperata koji mogu brzo da pokrenu zemlju, to su uglavnom već potrošeni političari“, smatra on.

Međutim, Vera Dautović misli da će se stvari poboljšati.

„Ljudi iz Srpske napredne stranke dugo su čekali da budu u vladi i mislim da neće propustiti priliku da pokažu da su bolji od demokrata. Sigurna sam da će nam biti biti bar malo bolje“, rekla je ona.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.