Skidanje Haradinaja s poternice ne znači da je ona povučena, koristićemo sva pravna sredstva

Izvor: BKTV News, 03.Dec.2017, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Skidanje Haradinaja s poternice ne znači da je ona povučena, koristićemo sva pravna sredstva"

Skidanje Ramuša Haradinaja sa poternice Interpola ne znači da je poternica protiv njega povučena, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Ministar spoljnih poslova je dodao da će Srbija koristiti sva pravna sredstva da se to ispravi.

"Ti ljudi su skinuti sa liste na zahtev Unmika, jer on predstavlja Kosovo, pošto Kosovo nije član Interpola. Sa druge strane, to ne znači da su >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << poternice povučene protiv njih, mi ćemo korititi sva pravna sredstva da se to ispravi", rekao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara pred sednicu glavnog odbora SPS.

Stefanović upozorava: Haradinaj ide u zatvor ako bude dostupan srpskim vlastima!

Upitan da objasni razliku između povlačenja poternice i njenog "zatamljivanja", Dačić kaže da povlačenje znači da Srbija povlači poternicu.

"Povlačenje bi značilo da mi povučemo poternicu, što znači da smo odustali od gonjenja i traganja za njim. Mi nismo odustali, treba da se borimo da se to popravi, nismo povukli ne samo poternicu nego celu optužnicu i samim tim tragamo za njim i tragaćemo uvek", rekao je Dačić.

Kuburović oštra: UNMIK glumi neku državu, to je skandalozno!

Kako kaže, problem je i velika politizacija Interpolovih poternica gde, kada dođe do hapšenja, "te zemlje se ponašaju oportunistički i ne gledaju nepristrasno na ono što Interpol treba da radi". "Interpol treba u tehničkom smislu da organizuje traganje za tim ljudima širom sveta, oni su osumnjičeni za najteže, ratne zločine i mi sigurno nećemo odustati od gonjenja. Nije Srbija povukla ništa", rekao je Dačić.

Upitan za povratnu informaciju od Interpola, ministar je rekao da njegovo ministarstvo nema takve informacije, jer sa Interpolom komuniciraju ministarstvo pravde i MUP.

Ministarstvo pravde: Interpol ne može da ukine poternicu za Haradinaja

"Mi imamo u političkom smislu komunikaciju, kada se donose odluke koje imaju spoljno-politički karakter, konkretno u ovom slučaju, to nije naša nadležnost", rekao je Dačić.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.