Sindikati policije odustali od najavljenog štrajka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jun.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati policije odustali od najavljenog štrajka

BEOGRAD, NOVI SAD -

Šest udruženih policijskih sindikata odlučili su večeras da odustanu od štrajka najavljenog za sutra pošto su postigli dogovor sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem o poboljšanju materijalnog položaja policajaca, izjavio je predstavnik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije Momčilo Vidojević.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Vidojević je agenciji Beta da rekao da su svih šest sindikata - Sindikat policije Srbije, Nezavisni policijski sindikat Srbije, Policijski sindikat Vojvodine, Sindikat policije istočne Srbije, Sindikat vatrogasaca Srbije i Sindikat srpske policije - odlučili da odustanu od štrajka.

Vidojević je rekao da su sindikati sa Dačićem potpisali protokol kojim se predviđa ispunjenje njihovih zahteva u vezi sa poboljšanjem materijalnog položaja policajaca.

Protokolom je predviđeno rešenje pitanja isplate dnevnica, troškova putovanja, toplog obroka i regresa, a rešava se i pitanje statusa pojedinih jedinica policije i sprečavanje zlostavljanja na radu, rekao je on.

Vidojević je rekao i da je planirano da se predstavnici sindikata sastanu sa predsednikom i premijerom Srbije, Borisom Tadićem i Mirkom Cvetkovićem, ali da će sledeće sedmice biti poznato kada će taj sastanak biti održan.

"Zahtevamo 40 odsto veće plate"

Portparol Sindikata srpske policije Radovan Ćendić izjavio je ranije danas da štrajkački odbor svih sedam sindikata policije ne odustaje od generalnog štrajka.

"Zahtevamo 40 odsto veće plate, potpisivanje kolektivnog ugovora i izmene Zakona o policiji", rekao je on ranije danas, za Radio-televiziju Vojvodine.

U sindikatu policije kažu da policijaci u Srbiji vrlo često rade prekovremeno i da za taj rad nisu plaćeni, dok im zakon zabranjuje da se bave bilo kakvim dodatnim poslom. Prema njihovim rečima, policajci sedam godina nisu dobili nove uniforme, a često nemaju osnovna sredstva za rad kao što su, na primer, papir i toner za štampač.

"Policija, u odnosu na ostale državne službenike, nema plaćen noćni i prekovremeni rad, nema plaćen rad za državne praznike, regres i topli obrok i tako dalje", objašnjava Ćendić.

U sindikatu se nadaju da će pregovori sa državom uspeti i da do štrajka neće doći, međutim, oni ne odustaju od svojih zahteva, a to su povećanje plate od 40 odsto, potpisivanje kolektivnog ugovora i izmene Zakona o policiji.

"Ono što policijski službenici traže jete to što je zakonima i Ustavom Republike Srbije propisano, ništa više od toga", poručio je Nenad Ljubišić, član Glavnog odbora Sindikata srpske policije.


Pogledaj vesti o: Štrajk policije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.