Sijarto u Beogradu: Migranti dolaze i odlaze - susedi ostaju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Sep.2015, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sijarto u Beogradu: Migranti dolaze i odlaze - susedi ostaju

Ministri inostranih poslova Srbije i Mađarske Ivica Dačić i Peter Sijarto, kao i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ocenili su danas da su odnosi dve zemlje odlični i da ne treba dozvoliti da ih pokvari izbeglička kriza, jer "izbeglice dolaze i odlaze, a susedi ostaju".

Dačić i Sijarto su, na zajedničkoj konferenciji za štampu podsetili na reči dva premijera na prošloj zajedničkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sednici vlade održane 1. jula u Budimpešti, prema kojima bilateralni odnosi dve zemlje nikada nisu bili bolji, dodajući da je uložen veliki trud da se napravi suštinski pomak u prevazilaženju pitanja prošlosti.

Odakle dolaze migranti?

Oni su ukazali da se ne radi o problemu dve zemlje, već je problem u tome što je evropska poltiika doživela neuspeh kada je reč o izbegličkoj krizi, jer ne postoji jedinstven stav.

"Suština je da svi ti sukobi - napad iregularnih migranata na mađarsku policiju, bacanje suzavca, povređivanje ekipe RTS-a, ne nastaju zbog odnosa Srbije i Mađarske", poručio je Dačić i naveo da bi prvi konkretan potez posle tih sukoba da mađarske vlasti sagledaju mogućnost otvaranja Horgoša za saobraćaj.

"Zbog svega toga smatramo da i u kriznim situacijama, a ovo jeste, iako možda EU to ne želi da kaže, kriza oko iregularnih migracija, jedna od najvećih kriza koja pogodila Evropu posle Drugog svetskog rata. Srbija se našla u delikatnoj poziciji između dva kraka EU. Ako se Mađarska žali da joj migranti dolaze između ostalog sa juga, mi možemo da se žalimo da nam iregularni migranti dolaze pravo iz EU", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, to znači da je evropska politika doživela neuspeh po tom pitanju, jer ne postoji jedinstven stav.

On je istakao da je stvorena situacija u kojoj ne postoji jedinstvena evropska politika, te da se Srbija ni kriva ni dužna našla na toj ruti.

"Srbija ne može da dozvoli da bude žrtva nepostojanja nejedinstvene politike EU, a potrudila se da se ponaša dostojanstveno u ovoj situaciji, korektno prema migrantima i državama u okruženju", naglasio je Dačić.

On je podsetio da se Srbija i dalje suočava sa problemom 44.000 izbeglica iz BiH i Hrvatske, čiji status nije rešen ni posle dve decenije od ratova na prostoru bivše Jugoslavije, kao i više od 20.000 interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije.

Srbija se, prema njegovim rečima, potrudila da deluje odgovorno, da kao zemlja kandidat obezbedi da se sa što manje problema i potresa ta kriza prevaziđe.

"Zato je veoma važno da kroz ove posete i otvorene dijaloge u trenucima kada postoji kriza pokažemo da smo u stanju da rešavamo probleme. Dogovorili smo se da bude stalne koordinacije među našim ministarstvima, da se izbegnu situacije od proteklih dana", rekao je Dačić.

On je dodao da je zahtev i molba Srbije da se stanje što pre normalizuje, otvori autoput na Horgošu, naglasio da se apsolutno protivi zatvaranja tih komunikacija, a da taj problem postoji i sa Hrvatskom.

Srpski šef diplomatije je dodao da Srbija, s druge strane, ne želi da podstiče dalje podele i sukobe među državama članice EU, jer je vidljivo da se uzdrmao sistem Unije i da se pojedine zemlje nalaze u stanju otvorenih napada i sukoba.

Sijarto: Odnosi Srbije i Mađarske odlični

Za incident krivi migranti

Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas u Beogradu da je agresivna grupa migranata, napadajući policajce kamenicama i betonom, pre dva dana izazvala incident na granici između Mađarske i Srbije i da mu je veoma žao što su tom prilikom povređeni srpski novinari.

Posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i ministrom unutrašnjih poslova Srbije Nebojšom Stefanovićem, Sijarto je na konferenciji za novinare istakao da će Mađarska učiniti sve da se takvi incidenti više nikada ne ponove i da je mađarska strana spremna da ponovo otvori autoput na Horgošu, ako srpska policija može da spreči novi pritisak migranata.

Šef mađarske diplomatije objasnio je da je smatrao važnim da danas dođe u Beograd kako bi preneo stav Mađarske, a to je da su odnosi dve zemlje odlični i da sada izuzetno teški i ozbiljni izazovi ne mogu naneti veliku štetu.

"Mislim da u Evropi danas vlada licemerje. Evropa ne govori iskreno o tome koliko je veliki ovaj izazov koji pred nama. Stalno se napadaju oni koji zaista taj problem definišu i nazivaju pravim imenom, a Mađarska je ta koja to čini. Ovo nije samo migrantska kriza, već se radi o masivnoj seobi naroda, koja ne može tako brzo da prestane", ukazao je Sijarto.

On je preneo da postoje istraživanja prema kojima se u okruženju Evrope nalazi više od 20 miliona ljudi koji bi mogli postati izbeglice.

"Moramo da uvidimo i to da ovaj veliki izazov pokazuje da sistem ne funkcioniše zajednički sistem migracije u Evropi.

"Kvote koje se predlažu oko podela migranata među zemljama EU je nonsens", podvukao je Sijarto dodajući da Mađarska ima predloge za rešenje krize.

Prema tom predlogu, prvi je da se uspostave zajedničke snage koje bi zaštitile spoljne granice EU u Grčkoj i da u osoblju i opremi učestvuje svih 28 država Unije.

Dalje, EU treba da preuzme finansiranje prihvatnih centara u Turskoj, Libanu i Jordanu i uspostavi druge, kako bi migranti ostali nadomak svojih domovina, a ta sredstva treba da se podele na sve države članice Unije.

Takođe, predlog Mađarske je da EU mora da pomogne zemljama kroz koje vodi tranzit migranata, a to su Srbija i Makedonija.

"Razumem moje kolege kada kažu da ne razumeju šta EU očekuje od Srbije kada talas dolazi iz Unije. To je problem i po Mađarsku, jer bi migranti trebalo da se registruju u zemlji na čije tlo su najpre kročili, a to je Grčka", poručio je on.

Stefanović: Potrebna pomoć u novcu i opremi

Dačić Milanoviću: Orao pao

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da hrvatski premijer Zoran Milanović, koji je Srbiju nazvao "muhom", šalje nekorektne poruke i vređa Srbiju, te da bi mu on na sve to mogao poručiti da je "orao pao".

Milanović je, naime, na konferenciji za novinare, povodom izbegličke krize koja u Hrvatskoj traje tek drugi dan, nazvao "muhom" Srbiju, koja se sa tim problemom suočava mesecima i kroz koju je prošlo gotovo 170.000 izbeglica.

Upitan da prokomentariše upozorenja iz Srbije zbog zatvaranja granica, Milanović je rekao: "Orao ne lovi muhe. Mi smo orao".

"Odgovorio bih mu citatom iz filma 'Balkanski špijun' - 'orao pao'. Bolje da Hrvatska vodi računa da im se to ne desi, a ne da deli (Milanović) lekcije", poručio je Dačić na zajedničkoj konferenciji sa mađarskim kolegom Peterom Sijertom.

Ministar Stefanović je kazao da  je razgovarao sa evropskim komesarom za migracije i da su se saglasili da svim zemljama tranzita treba konkretno pomoći u novcu i opremi.

On je podsetio da je Srbija registrovala oko 85 odsto migranata koji su ušli na našu teritoriju, navodeći da je registrovano 150.000 lica, i da te podatke deli sa evropskim institucijama.

"Problemi dođu i prođu, kao i migranti, a komšije ostaju", podvukao je Stefanović ističući da to nije bilateralni problem i da ne treba da se dozvoli da se kvare odnosi dve zemlje.

Sutra o otvaranju granice

Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske sutra će sagledati da li su se stvorili uslovi za otvaranja graničnog prelaza Horgoš za saobraćaj, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Ministar Sijarto je istakao da je prošle godine bio skok u ekonomskoj razmeni Mađarske i Srbije, zbog čega je Mađarima važno da se što pre otvore autoput i granični prelazi sa Srbijom.

"Ukoliko srpska pocija postigne da se pritisak izbeglica na prelazima ne podiže, mi ćemo te prelaze otvoriti, jer je to zajednički cilj i Srbije i Mađarske", kazao je Sijarto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija i Mađarska sutra o otvaranju granice

Izvor: Radio 021, 18.Sep.2015

Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske sutra će sagledati da li su se stvorili uslovi za otvaranja graničnog prelaza Horgoš za saobraćaj, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić...On je nakon sastanka s ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.