Senić: Poljoprivrednici su na ivici egzistencije

Izvor: BKTV News, 06.Avg.2013, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Senić: Poljoprivrednici su na ivici egzistencije

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu Aleksandar Senić pozvao je premijera Srbije Ivicu Dačića da omogući hitnu isplatu zaostalih subvencija poljoprivrednicima, kao i da vlada donese odluku o otkupu jos 150.000 tona pšenice po ceni od 20 dinara.

- Sadašnja cena pšenice od 16 dinara za kilogram ne pokriva ni osnovne proizvodne troškove, i ako subvencije ne budu isplaćene i ne bude izvršen dodatni otkup žita, poljoprivrednici neće moći da zaseju >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << adekvatne površine na jesen – rekao je Senić agenciji Beta povodom današnje akcije nezadovoljnih poljoprivrednika koji su pokušali da prospu žito ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu.
Senić, koji je član Demokratske stranke, istakao je da “današnji incident ispred zgrade Vlade Srbije svedoči da su poljoprivrednici dovedeni do granice egzistencije”.
On smatra da je blagovremena isplata subvencija moguća, s obzirom, kako je dodao, da odlazeći ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić tvrdi da svom nasledniku ostavlja skoro 800 miliona evra u budžetu.
- Vreme je da ova vlada pokaže odgovornost prema poljoprivredi, kao najvećoj razvojnoj šansi Srbije i isplati novac poljoprivrednicima, jer novac za poljoprivredu mora biti obezbeđen – naglasio je Senić.
Policija je danas sprečila poljoprivrednike da prospu žito ispred Vlade Srbije u Beogradu, čime su želeli da izraze nezadovoljstvo zbog niske otkupne cene pšenice i kašnjenja isplate subvencija. Protest je organizovala Asocijacija “Banatski paori”, koju čini 25 udruženja poljoprivrednika.
Članovi tog udruženja su ispred sedišta vlade danas doneli osam džakova žita, ali ga nisu prosuli jer ih je policija obavestila da će im, ako to učine, komunalna policija napisati kazne.
Poljoprivrednici tvrde da ih proizvodnja kilograma pšenice košta 20 dinara, a država za robne rezerve tu žitaricu otkupljuje po ceni od
16 dinara.
Oni traže da subvencije odmah budu isplaćene, da cena litre goriva
za jesenju setvu bude 100, umesto 150 dinara, kao i da jesenje kulture – soja, suncokret, šećerna repa i kukuruz, država ne otkupljuje po malim cenama.
Izvor: Beta
Tweet
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.