Saradnja Srbije i Hrvatske na razminiranju

Izvor: RTS, 23.Mar.2011, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja Srbije i Hrvatske na razminiranju

Postignut dogovor Srbije i Hrvatske o saradnji po pitanju razminiranja teritorije na kojoj su zaostale mine iz perioda ratnih sukoba 90-ih godine. Ivica Dačić istakao da tzv. humanitarno razminiranje košta jedan evro po metru kvadratnom.

Potpredsednici Vlada Srbije i Hrvatske, Ivica Dačić i Slobodan Uzelac, dogovorili su u Beogradu bližu saradnju dve zemlje po pitanju razminiranja teritorije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na kojoj su zaostale mine iz ratnih sukoba.

Dačić je novinarima u Palati Srbija rekao da Srbija i Hrvatska imaju slične probleme po tom pitanju i da su na njihovom rešavanju sarađivale i do sada.

Dačić je najavio da će i u budućnosti bliže sarađivati, odnosno da će kandidovati zajedničke projekte za donacije kod međunarodnih organizacija kao i da takozvano humanitarno razminiranje košta jedan evro po metru kvadratnom.

Prema rečima Dačića, u 16 opština u Srbiji posle NATO bombardovanja 1999. godine ostalo je još 290 rizičnih i 110 sumnjivih lokacija sa zaostalim ubojnim sredstvima.

Nakon NATO bombardovanja, na 44 lokacije ostale su 64 bombe na dubinama i do 20 metara, od kojih se neke nalazi u rekama Dunavu i Savi. Potpredsednik Vlade Srbije je rekao da je zbog rečnog saobraćaja veoma važno da se taj teren što pre očisti i dodao da se sumnja da se još 50 raketa nalazi na nekoliko desetina lokacija u Srbiji.

"U Đerdapskoj klisuri, na kraju Drugog svetskog rata, potopljena su 22 nemačka ratna broda, od koji se za četiri zna da su na dno otišli sa eksplozivnim sredstvima", rekao je Dačić.

U MUP-u procenjuju da će rizična površina za humanitarno razminiranje, u skladu sa međunarodnim standardima, iznositi 16 miliona kvadratnih metara. Ta površina uglavnom je zagađena kasetnom municijom.

NATO je kasetne bombe 1999. godine, van Kosova, bacao u Nišu, Kraljevu, Čačku, Preševu, Bujanovcu, Kuršumliji i u Sopotu.

Slobodan Uzelac, koji je i funkcioner Samostalne demokratske srpske stranke, rekao je da je u Hrvatskoj pod minama oko 800 kilometara kvadratnih i da je to najčešće prostor na koji se vraćaju ljudi koji su ranije izbegli zbog ratnih dejstava.

Uzelac je pozvao sve ljude koji imaju bilo kakve informacije o rasporedu zaostalih mina na tim teritorijama da se jave hrvatskom Centru za razminiranje.

Današnjem sastanku prisustvovali su direktor Centra za razminiranje Hrvatske Zdravko Motužan, poslanica u Saboru Hrvatske Đurđa Adošić i načelnik Sektora za vanredne situacije Srbije Predrag Marić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.