Izvor: RTS, 02.Dec.2021, 17:34

Sahranjen Milutin Mrkonjić

Narodni poslanik i počasni predsednik SPS-a Milutn Mrkonjić sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u prisustvu porodice, prijatelja i brojnih poštovalaca.
Na početku povorke, iza petokrake, je venac sa posvetom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a kovčeg su nosili Ivica dačić, Branko Ružić, Zoran Lilić, Nikola Šainović, Dušan Bajatović i Vlade Divac.
 
Komemoracija počasnom predsedniku SPS-a, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nekadašnjem ministru, potpredsedniku Narodne skupštine, održana je u Skupštini Srbije.  
Poslednji pozdrav Mrkonjiću uputio je lider SPS-a Ivica Dačić i zahvalio mu za sve što je učinio za zemlju, ljude i članove SPS-a kojima je bio kao otac.
"Putuj u večnost, dragi ćale, pratimo te tvojom omiljenom pesmom koja govori o Čuburi i tvojoj majci koja je na nebu sama. Nažalost, više nije sama. Putuj u večnost, neka ti je hvala", kazao je Dačić, koji se u suzama oprostio od, kako je rekao, dragog druga Mrke.
Dačić je kazao da su na groblju prisutni ljudi iz cele Srbije koji su došli putevima, vozovima i mostovima koje je upravo Mrkonjić gradio celog života sa ciljem da u Srbiji bude što bolje.
Kako je rekao, nisu imali vremena da mu zahvale, jer on to nije dozvoljavao gurajući stalno da urade više i bolje.
"Nisi nam dao vremena i mogućnosti da pomislimo da te više neće biti'', kazao je Dačić navodeći da ih je napustio ''otac i neko ko je uvek ispred sebe stavljao brigu o drugima".
Dačić je naglasio da je Mrkonjić verovao u njih i kada se to nije smelo i dodao da sada kada se rastaju, mora da kaže da je bio u pravu za sve.
"Žalimo samo što nemamo još jedan dan sa tobom, u tvom zagrljaju, znam da nas i danas grliš, tešiš'', kazao je Dačić.
Dodao je da bi im Mrkonjić danas rekao: "Dosadni ste, držite govore, dajte da se posvetimo vedrijim temama".
Od Mrkonjića se govorom oprostio i njegov dugogodišnji prijatelj iz CIP-a, Grada Stefanović, koji je kazao da su verovali da će i ovog puta Mrka pronaći put i rešenje.
"Nažalost, još uvek nismo besmrtni, ali je njegova duša tu i nastaviće tamo gde će uvek biti neko građenje i nekog posla", kazao je Stefanović.
Kako je naveo, kod Mrkonjića su posao, rad i disciplina bili zakon.
Mrkonjić je svuda gde je trebalo bio prvi, nikada nije bio zlopamtilo, kazao je Stefanović dodajući da je Mrkonjić uvek primao udarce ne dižući buru i prašinu na onome što nije čestito i što nije poštenje.
"Mislim da će Mrka otići u neku drugu sredinu, verovatno vozom, ne dolazi u obzir ništa drugo. Voz će ga povesti, a čim stigne počeće da radi, staviće na levu stranu stola Aninu sliku, na desnu stranu stola Dašinu i normalno iza sebe Slobinu sliku, jer je Mrka bio napredni antiglobalista", kazao je Stefanović.
Dodao je da je Mrkonjić mnogo učinio za sve, da ne zna kako može da mu se oduži i istakao da jedino zna da će slediti njegov put.
Mrkonjić je ispraćen uz pesmu "Čubura", koju je izveo Beki Bekić, uz pratnju harmonikaša Aleksandra Sofronijevića.
Milutin Mrkonjić preminuo je u Beogradu 27. novembra u 80. godini.   

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.