SVM neće u vladu, Dačić razume tu odluku

Izvor: Politika, 16.Jul.2012, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVM neće u vladu, Dačić razume tu odluku

SUBOTICA – Savez vojvođanskih Mađara (SVM) neće biti deo buduće vlade i parlamentarne većine, saopštili su danas posle razgovora u Subotici mandatar Ivica Dačić i lider SVM Ištvan Pastor.

Dačić je na zajedničkoj pres konferenciji rekao da razume stav SVM, da je svestan specifične pozicije SVM u pokrajinskoj vlasti i posledica eventualnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << učešća u parlamnetarnoj većini po tu stranku, ali da su im vrata u perspektivi za saradnju otvorena.

„Programski i politički ciljevi buduće vlade za SVM nisu sporni i njihovo učešće u parlamentarnoj većini možda će biti realnost u nekom narednom periodu”, rekao je Dačić.

Pastor je podsetio da je taj stav SVM poznat od ranije, te da su regionalni i lokalni interesi toj partiji bitniji i da bi učešće u vladi moglo naškoditi tim interesima.

Lider SVM je rekao da se ta stranka opredelila da ne bude deo parlamentarne većine , ali da je ubeđen da je po pitanju opredeljenosti nove vlade SVM tom opredeljenju bliskija od nekih stranaka koje u personalnom smislu ulaze u tu vladu .

„Što se ambicija mandatara Dačića i buduće vlade tiče one se u potpunosti podudaraju sa onim što je za nas prihvatljivo, a to je evropsko pitanje, pitanje ekonomskog oporavka i stabilizacija unutrašnjih prilika” precizirao je Pastor.

Na pitanje da komentariše ranije datu izjavu da će možda biti deo većine, Pastor je rekao da je ta rečenica „uzemljena u realnostima života” i da je iz tih razloga moguće da se okolnosti u politici promene, „a da to ne zavisi od Bojana Pajtića, nego od razvoja događaja”.

„Mi smo zbog principa za koje smo se zalagali u prošlosti doživeli kazne kakve se ne pamte u poslednjih nekoliko decenija. Ne isključujem da se nešto tako ponovi, ali ne želim da tako nešto rizikujem, jer smo dobili podršku građana da zastupamo njihove interese, a ne da nas kažnjavaju” dodao je on misleći na političke konsekvence koje je SVM doživeo 2010. zbog odluke da u parlamentu Srbije ne podrži predlog budžeta.

SVM će, rekao je Pastor, u parlamentu glasati u zavisnosti od konkretnih zakonskih predloga.

Dačić je podvukao da je kao budući premijer spreman da sarađuje sa vojvođanskom vladom, jer su obema vlada u interesu demokratski odnosi, a ne svađe, od kojih je cela zemlja imala štetu.

On je ocenio da se na „veštački način” formira mišljenje da autonomiju Vojvodine ugrožava vlada koja još nije ni formirana.

Prema njegovim rečima, neophodno je tražiti rešena, a ne politizovati takva pitanja, a on lično, istakao je, neće dozvoliti da se sporna pitanja rešavaju na bilo koji način osim demokratski.

„Pružam ruku saradnje, da Srbija bude što jača, što razvijenija i da ima mesto u evropskoj porodici naroda”, rekao je mandatar.

Osvrnuvši se na izjavu lidera LSV Nenada Čanka da je neophodno internacionalizovati pitanje autonomije Vojvodine, posle odluka Ustavnog suda Srbije, Dačić je podsetio da je sudije tog suda birala još aktuelna vlast, a da je SPS glasao u republičkoj skupštini za Status Vojvodine.

„Protiv sam toga da se ovo pitanje zloupotrebljava”, rekao je Dačić i dodao da je to možda dobro za dnevnu politiku, ali i da su izbori prošli.

On je još jednom naglasio da ako je i napravljen problem oko autonomije Vojvodine - napravila ga je vlada Demokratske stranke.

---------------------------------------

Dačić: MUP nema informacije o novim pretnjama funkcionerima

SUBOTICA – Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da MUP nije dobio informacije o novim pretnjama odbeglog narko bosa Darka Šarića pojedinim državnim funkcionerima, ali da su te „informacije aktuelne”.

Resorni ministar je novinarima po završetku sastanka sa liderom Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorm rekao da informacije poput najnovije, prema kojoj je Šarić obezbedio 10 milona evra za ubistvo onih koje smatra krivcima za krah svoje nako mreže, „nisu ništa novo”.

Takvih informacija ima stalno, objasnio je Dačić i dodao da su zbog toga svi oni koji su se u Srbiji borili protiv kriminala zaštićeni, a nivo njihove bezbenosti podignut na visok nivo.

„Svi koji su se borili protiv kriminala biće zaštićeni. Nivo njihove bezbednost podignut je jako visoko i to je zadatak policije i bezbednosnih službi”, poručio je Dačić pošto je prethodno, uz osmeh, prokomentarisao „vidim da me čudno gledaju ovde”.

Tanjug

objavljeno: 16.07.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SVM neće u vladu

Izvor: Mondo, 16.Jul.2012

Savez vojvođanskih Mađara neće biti deo parlamentarne većine, saopštili su danas posle razgovora u Subotici mandatar Ivica Dačić i lider SVM Ištvan Pastor.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.