Ružić podržava Dačića

Izvor: B92, 03.Okt.2013, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ružić podržava Dačića

Beograd -- Smatram da je upozorenje Ivice Dačića da bi moglo doći do prekida dijaloga s Prištinom u potpunom saglasju sa primenom Briselskog sporazuma, kaže Branko Ružić.

Sasvim je nelogično da naši građani imaju bilo kakvu bojazan ukoliko naš premijer pokušava da predano radi na onome što je u interesu naše evropske budućnosti i svih građana.

"Svima je jasno među našim partnerima u EU da se za načela i vrednosti demokratskog profila nije moguće boriti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zabranama, restriktivnim postupcima i ponižavanjem partnera", kaže za list Danas Branko Ružić, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije, odgovarajući na pitanje kakve bi posledice mogla da ima Dačićeva izjava o mogućem prekidu dijaloga u Briselu.

Na pitanje da li to znači da nema bojazni od toga da li će pregovori sa EU početi najkasnije u januaru, Ružić odgovara da se „radi o veoma kompleksnom, širem okviru, u kome svako od partnera treba da pokaže svoju jasnu opredeljenost“. „Mi svoju pokazujemo, tako da iracionalno ponašanje Prištine u ovom konkretnom segmentu ne bi smelo da ima bilo kakve loše implikacije po nas“, naveo je Ružić.

Predrag Simić, predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, za Danas kaže da je posle poruka srpskog premijera i predsednika na potezu evropska diplomatija, odnosno visoka predstavnica Ketrin Ešton, jer postoji mogućnost da Dačić i Tomislav Nikolić zbog kredibiliteta neće odustati od onog što su rekli.

"Do narednog dijaloga, koji je najavljen, ili će problem biti rešen ili će to biti jedna od glavnih tema. Premijer i predsednik su poslali usklađene poruke o tome da će preispitati učešće u daljem dijalogu ako se ne omogući srpskim funkcionerima učešće u izbornoj kampanji na Kosovu. Priština je takođe poslala poruku da je njen stav konačan i neopoziv. Sada je na potezu EU, ali stavovi Nikolića i Dačića ne ostavljaju mnogo prostora za manevar", navodi Simić.

U tom slučaju, kako zaključuje, posledice po evropske integracije Srbije mogle bi da budu dalekosežne i preispitala bi se mogućnost da zemlja dobije datum početka pregovora sa EU.

Sonja Liht, predsednica Fonda za političku izuzetnost, nada se da Srbija neće ići u gubitničkom pravcu.

"Ako bi dijalog bio prekinut, izgubili bi i Beograd i Priština, ali i međunarodna zajednica. Ne bi bilo dobitnika i to se mora imati u vidu. Ne verujem da će do toga doći, jer je previše snage svih strana uloženo da bi se stiglo dovde. Sumnjam da je neko spreman da uđe u takvu igru koja vodi gubicima i destabilizaciji regiona. U tom slučaju bi najverovatnije Srbija ostala bez datuma, a Kosovo bez SSP", zaključuje Sonja Liht za Danas.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.