Rusija podržava celovitost Srbije

Izvor: RTS, 25.Jun.2009, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija podržava celovitost Srbije

Rusija će nastaviti da podržava teritorijalni integritet i celokupnost Srbije, zaključak je razgovora Ivice Dačića i Sergeja Mironova u Moskvi. Dačić prisustvovao kongresu ruske partije "Pravedna Rusija".

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i predsednik Gornjeg doma ruskog parlamenta Sergej Mironov složili su se u Moskvi da će Rusija i dalje nastaviti sa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << principijelnom politikom podrške teritorijalnom integritetu i celokupnosti Srbije.

Dačić je izjavio da su u razgovorima konstatovani dobri odnosi dve države, kao i da je istaknuta potreba za nastavkom saradnje, imajući u vidu zajedničke teme, među kojima i podršku Rusije teritorijalnom integritetu Srbije.

"Rusija će se i dalje zalagati za principijelni stav o Kosovu i Metohiji kao sastavnom delu Republike Srbije", rekao je Dačić Tanjugu.

Tokom razgovora sa Mironovim, koji je i lider partije Pravedne Rusije, čijem Kongresu je prisustvovao Dačić, konstatovana je i mogućnost za unapređenje saradnje dve države, ne samo na političkom nivou nego i u oblasti ekonomske i kulturne saradnje.

Dačić je rekao da se u obraćanju na Kongresu zahvalio državnom rukovodstvu Rusije na podršci Srbiji i srpskom narodu u odbrani nacionalnih i državnih interesa.

"Istakao sam čitav niz zajedničkih niti koji vezuje dve partije, a to je pre svega zalaganje za novi koncept socijalne pravde i izgradnji društva koje je posledica sloma koncepta neoliberalnog kapitalizma u kome se sve veća pažnja mora posvetiti, umesto haotičnom tržištu, interesima onih koji žive od svoga rada", rekao je Dačić.

Dačić je izjavio da se Srbija nikada neće odreći Kosova zbog članstva u Evropskoj uniji.

"Uveren sam da će Srbija stupiti u EU, jer je naše društvo zasnovano na evropskoj civilizaciji. Integracijom u EU i politička i finansijska situacija zapadnog Balkana bila bi bolja i stabilnija", rekao je Dačić.

Srbija se neće odreći Kosova

"Ali", poručio je ministar, "budite uvereni da se zbog toga Srbija nikada neće odreći svog Kosova i Metohije, kolevke našeg pravoslavlja, na kome su spomenici naše istorije. Niko i nikada neće moći trajno da odvoji Kosovo od Srbije".

Ministar Dačić zahvalio je predsedniku i premijeru Rusije, Dmitriju Medvedevu i Vladimiru Putinu, na podršci koju Rusija pruža Srbiji.

Dačić je podsetio da su SPS i Pravedna Rusija potpisale ranije sporazum o političkoj saradnji i rekao da je Sergeju Miranovu poklonio ikonu Mileševskog Belog Anđela i pozvao ga da poseti Srbiju i SPS, kao znak unapređenja odnosa.

Kongresu "Pravedne Rusije", osim gostiju iz Srbije, Češke, Kine i drugih zemalja, prisustvovao je i generalni sekretar Socijalističke internacionale Luis Ajola.

Podsetivši da je Srpsko-ruski biznis dijalog osnovan u decembru prošle godine, Dačić je rekao da će se na drugom zasedanju tog skupa razgovarati i o sasvim konkretnim projektima u raznim granama ekonomije.

Ambasada Srbije u Moskvi je najavila da će na zasedanju kojim će, sa srpske strane, kopredsedavati Branimir Grujić, biti i ministri energetike, infrastrukture i spoljnih poslova Srbije, Petar Škundrić, Milutin Mrkonjić i Vuk Jeremić, i zamenik gradonačelnika Beograda Milutin Krkobabić.

Najavljeno je učešće i direktora "Srbijagasa" Dušana Bajatovića i predsednika Moskovske banke Milana Zečara.

Sa ruske strane, kopredsedavaće direktor Moskovske banke Andrej Borodin, a učestvovaće i predstavnik predsednika Rusije za Centralni federalni okrug Georgij Poltavčenko i predsednik Upravnog odbora NIS-a Dmitrij Mališev.

Dačić će se sutra sastati sa predstavnikom predsednika Rusije za centralni federalni okrug Georgijem Poltavčenkom i posetiće gradsku upravu Moskve.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.