Reagovanja na sporazum o prelazima

Izvor: RTS, 25.Sep.2012, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reagovanja na sporazum o prelazima

Potpis šefa pregovaračkog tima Beograda Dejana Pavićevića na pismo o zajedničkoj kontroli administrativnih prelaza u Briselu izazvao oprečne reakcije Vlade i predstavnika Srba sa severa Kosova. Dok premijer Ivica Dačić poručuje da se ništa neće promeniti odmah, predstavnici Srba kažu da su iznenađeni i razočarani potezima Vlade.

U Briselu je razmenom pisama ozvaničeno da će Srbija primeniti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sporazum Beograda i Prištine o integrisanom upravljanju admistrativnim prelazima. Novi šef tima za tehnički dijalog sa Prištinom Dejan Pavićević u ime Vlade Srbije potpisao je pismo o zajedničkoj kontroli administrativnih prelaza i predao ga Evropskoj komisiji.

Završeno ono što je u ime prethodne vlade parafirao tadašnji šef pregovaračkog tima. Kako tvrdi premijer Ivica Dačić, ništa novo i tajno se nije desilo, osim što je Srbija obavestila Brisel da će primenjivati sporazum o zajedničkom upravljanju administrativnim prelazima na Kosovu i Metohiji.

"Ova Vlada nema drugog izbora. Srbija je dobila status kandidata zahvaljujući parafu Boroslava Stefanovića i Sporaumu o regioanlnom predstavljanju. Ako Srbija misli da nešto može da potpiše i dobije status kandidata za članstvo u EU, a da posle ne primenjuje, mislim da je to neozbiljno", ističe premijer Dačić.

Za bivšeg šefa pregovaračkog tima Borislava Stefanovića odluka Vlade Srbije da primeni sporazum o integrisanom upravljanju prelazima je očekivan potez.

"Svakako pozdravljamo odluku Vlade što je najzad imenovala Dejana Pavićevića da potpiše tehnički protokol, što je urađeno u formi razmene pisama u Biselu", kažebivši šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović.

Prema navodima Stefanovića, prethodna vlada to nije uradila, jer koalicionim partnerima DS, SPS-u bilo nezgodno da primene sporazum usred kampanje, ali, kako kaže, svi sporazumi su stavljeni na Vladu i sve sporazume Vlada je usvojila.

Sporazum koji u Prištini nazivaju upravljanje granicom, a u Beogradu adminstrativnim prelazima, podrazumeva zajedničku carinsku i policijsku kontrolu Srba i Albanaca uz prisustvo službenika Euleks-a. Na severu pokrajine lokalni predstavnici Srba ne kriju da su razočarani.

Srbi sa Kosova: Neophodna izmena ključnih odredbi

"Ono što nas posebno uznemirava je to da smo o potpisavanju protokola saznali iz medija", napominje predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović.

Predstavnici Srba koji žive južno od Ibra ocenjuju da zajedničko upravljanje prelazima na severu pokrajine moguće je samo ako se izmene njegove ključne odredbe i nađe kompromisno rešenje.

Prema rečima Rade Trajković iz Jedinstvene srpske liste, nikako drugačije se ne može smiriti napetost između Srba sa severa i Beograda, a naročito kada je u pitanju o Priština.

Trajkovićeva dodaje da je možda moguće neko međurešenje koje Srbi ne vide kao instaliranje institucija Prištine na severu.

Da će primena sporazuma na severu pokrajine biti komplikovan projekat priznaje i specijalni izaslanik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar, koji ističe da taj plan moraju detaljno razraditi radne grupe Beograda i Prištine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.