Različito i o dve rezolucije

Izvor: RTS, 13.Jan.2010, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Različito i o dve rezolucije

Snežana Malović podržala ideju predsednika Tadića o usvajanju dve rezolucije o Srebrenici. Tekst rezolucije treba da sadrži osudu zločina u Srebrenici, ali i svih drugih zločina, smatra Ivica Dačić. Koštunica: Neprihvatljivo usvajanje dve rezolucije.

Ministarka pravde Snežana Malović podržala je ideju o usvajanju dve deklaracije kojima bi se osudio zločin počinjen u Sreberenici i svi ostali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zločini počinjeni na teritoriji bivše Jugoslavije.

Malovićeva je istakla da u Srbiji postoji izrazita volja da svi oni koji su počinili zločine budu privedeni pravdi i da zločini naiđu na osudu celokuponog društva.

"U Srbiji postoji izrazita volja da svi ratni zločini počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije budu osuđeni i, pritom, nije bitno državljanstvo počinioca ili žrtve, kao ni mesta gde je zločin počinjen", izjavila je Malovićeva.

Prema njenim rečima, bitno je da svi oni koji su počinili zločine budu privedeni pravdi i od celokupnog društva osuđeni za to.

"To moramo učiniti zbog nas samih i generacija koja dolaze i moj stav je jasan - svakako podržavam ideju o usvajanju deklaracija i uverena sam da će Srbija to i učiniti", rekla je Malovićeva.

Dačić: Osuda svih zločina

Ministar policije i lider SPS Ivica Dačić smatra da tekst rezolucije koja bi bila usvojena u Skupštini Srbije treba da sadrži osudu zločina u Srebrenici, ali i svih drugih zločina.

Rezolucija kojom se osuđuje samo zločin u Srebrenici u parlamentu ne bi imala široku podršku, na šta ukazuju izjave šefova poslaničkih grupa, rekao je Dačić za "Blic".

Svejedno je da li će se u jednom ili u dva teksta osuditi zločini, ističe Dačić.

Koštunica: Dve rezolucije neprihvatljive

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da je neprihvatljivo usvajanje dve rezolucije o osudi ratnih zločina, jer se na taj način pravi podela između nevinih žrtva.

"Teško je i zamisliti veću nepravdu od razdvajanja nevinih žrtava. Moralna obaveza ljudi je da odaju podjednaku poštu i bez razlike svim nevino postradalima", navedeno je u izjavi predsednika DSS-a.

Koštunica smatra da je interes Srbije da se rasvetle i osude svi ratni zločini počinjeni u novijoj istoriji Jugoslavije u kojima je srpski narod bio najveća žrtva. Pošto je Srbija prva po žrtvama, naveo je, prirodno je da bude i prva u osudi svih zločina.

Koštunica je procenio da je najbolje da Skupština Srbije usvoji Deklaraciju Demokratske stranke Srbije koja je još u junu 2005. godine podneta Skupštini.

Srbija je jedina država koja usvaja dve deklaracije o nevinim žrtvama ratnih zločina i na taj način potpuno suprotno osnovnim moralnim načelima pravi podelu između nevinih žrtava, naveo je Koštunica.

I Funkcioner DSS-a Zoran Šami rekao je za "Danas" da je usvajanje dve rezolucije za tu stranku neprihvatljivo.

Odgovarajući na pitanje da li bi Srbija trebalo da usvoji rezoluciju Evropskog parlamenta o osudi genocida u Srebrenici, Šami je rekao Srbija nije članica Evropske unije i da zbog toga ne vidi razlog zašto bi usvajala dokumente koje usvajaju zemlje članice.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović kaže da ukoliko Vlada Srbije ne predloži usvajanje rezolucije o Srebrenici po hitnom postupku ili to ne učine 84 poslanika, rezolucija ne bi mogla da se nađe na dnevnom redu Skupštine pre 1. marta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.