RT: Vučić pozvan na samit BRIKS-a

Izvor: Vostok.rs, 01.Apr.2024, 12:39

RT: Vučić pozvan na samit BRIKS-a

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će razmotriti prisustvo samitu BRIKS-a koji je zakazan za oktobar 2024. godine u ruskom gradu Kazanju, nakon što je saznao da je pozvan na skup.
U obraćanju naciji u petak, Vučić je sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem proverio datum održavanja samita BRIKS-a, koji je istakao da je srpskom lideru ponuđena prilika da prisustvuje. „Da li sam pozvan kao počasni gost? Hvala na pozivu, razmotrićemo mogućnost kada dođe vreme.“ Kao predsedavajuća BRIKS-a za 2024. godinu, Rusija će biti domaćin godišnjeg samita grupe, koji je predsednik Vladimir Putin najavio da će se održati u regionalnoj prestonici Kazanju. Skup na „vrhunskom nivou“ obuhvatiće preko 200 političkih, ekonomskih i javnih događaja. Tačan datum samita tek treba da bude saopšten. Grupa srpskih poslanika je prošle godine predložila ulazak u BRIKS umesto u EU, uz obrazloženje da bi ta organizacija pružila bolje izglede zemlji. Srbija je podnela zahtev za članstvo u EU 2009. i dobila status kandidata 2012. Međutim, njena prijava je zastala zbog zahteva bloka za „normalizaciju“ odnosa Srbije sa otcepljenom pokrajinom Kosovo. Pokret socijalista, koji deluje kao mlađi partner vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, optužio je Brisel da koristi „političku ucenu“ u pokušaju da primora Srbiju da se odrekne svoje teritorije. „Neosporna je činjenica da takozvani evropski put Srbije ima jasnu alternativu oličenu u… BRIKS-u“, izjavili su poslanici prošle godine, insistirajući na javnom dijalogu o tom pitanju. Republika Srpska je takođe izrazila želju da se pridruži BRIKS-u, uz obrazloženje da je to jasna alternativa EU. „Budući da Brisel stalno postavlja nove i nejasne zahteve, mislim da bi se Bosna i Hercegovina trebala prijaviti za BRIKS. Verujem da bismo brže bili primljeni“, izjavio je predsednik Milorad Dodik prošlog avgusta, nakon što je BRIKS pristao da primi šest novih članica. Grupu velikih ekonomija u razvoju BRIKS su 2006. godine stvorile Brazil, Rusija, Indija i Kina, a Južna Afrika joj se pridružila 2010. Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i UAE postali su punopravni članovi u januaru 2024, dok desetine drugih zemalja su navodno izrazile interes za pridruživanje.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.