Pusić i Dačić: Problemi ne treba da budu prepreka za saradnju

Izvor: Politika, 11.Mar.2015, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pusić i Dačić: Problemi ne treba da budu prepreka za saradnju

ZAGREB – Ministri spoljnih poslova Hrvatske i Srbije, Vesna Pusić i Ivica Dačić, ocenili su danas u Zagrebu da otvorena pitanja između dve zemlje ne treba da budu prepreka za buduću saradnju, ali su iskazali surotne stavove o zakonu o regionalnoj jurisdikciji Srbije za procesuiranje ratnih zločina. 

Na konferenciji za novinare posle razgovora, Dačić je rekao da će Srbija menjati zakon kojim se proglasila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nadležnom za procesuiranje ratnih zločina na prostoru cele bivše Jugoslavije, ako se pokaže da nije u skladu sa evropskom tekovinom, ali je naglasio da do sada niko osim Hrvatske nije stavio primedbu.

Vesna Pusić je rekla da, što se Hrvatske tiče, sporni zakon o regionalnoj jurisdikciji za ratne zločine nije pravno poznat i nije u skladu sa evropskim standardima i da ga u toku pregovora Srbije sa EU treba menjati.

Prema Dačićevim rečima, za hrvatsku sporni srpski zakon dobio je najviše ocene međunarodne zajednice i omogućio da se optuži 170 osoba za ratne zločine na teritoriji Hrvatske i BiH od kojih su samo dva Hrvati.

Dačić je kazao da je Srbija spremna da razgovara i o tom zakonu kao i o slučjau hrvatskog ratnog veterana Veljka Marića koji u Srbiji služi zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina u Grubišnom Polju u Hrvatskoj 1991.

Šefica hrvatske diplomatije izrazila je očekivanje da će slučaj Veljka Marića uskoro biti rešen jer joj je, kako je dodala, to tokom posete Hrvatskoj obećao i premijer Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da će se lično založiti da taj problem bude rešen.

Ona je dodala da postoje humanitarni razlozi da Veljko Marić nastavi izdržavanje kazne u Hrvatskoj ili da se ceo slučaj prepusti toj zemlji.

Pusićeva i Dačić ocenili da su odnosi dve zemlje dobri, ali da treba rešavati sva otvorena pitanja koja ne smeju da budu prepreka za buduću saradnju.

Hrvatska ministarka ocenila je da je Dačićevom posetom „dat novi život” saradnji dve zemlje.

Pusićeva je kazala da se i danas u Zagrebu razgovaralo o tri grupe problema - bilateralnim odnosima s naglaskom na ekonomiju, problemima i otvorenim pitanjima iz prošlosti i onim vezanim za evropske integracije.

Ona je rekla da je dogovoreno da hrvatska i srpska strana naprave jedisntvenu listu nestalih osoba po međunarodnim kriterijumima i dodala da je na toj listi većina državljana Hravtske od kojih su deo etnički Hrvati, a deo etnički Srbi, a da je manji broj nestalih državljana Srbije.

„Pokazla se danas da postoji racionalni interes da se taj problem reši što pre i da nema prostora za etničko deljenje nestalih”, istakla je Pusićeva.

(Foto Beta)

Prema rečima Vesne Pusić, dogovoreno je takođe da se obnovi rad mešovite komisije za rešavanje otvorenih pitanja i komisije koja se bavi ekonomskom saradnjom.

Dačić je rekao da je za Srbiju važno rešavanje konkretnih pitanja, kao što su pitanje izbeglica, njihovih penzija, imovine i stanarskih prava.

„Stav Srbije je da je unapređenje odnosa Srbije i Hrvatske od prioritetne važnosti ali i od posebnog značja za stabilnost regiona”, dodao je.

Potpredsednik srpske vlade naglasio je da odnosi Srbije i Hrvatske ne treba da budu žrtva unutrašnje politike u obe zemlje i dodao da očekuje intenziviranje rada na rešavanju svih otvorenih pitanja iz prošlosti.

„Naše odnos ne treba da gradimo na iracionalnim kriterijumima već da počnemo da prepoznajemo zajedničke interese”, rekao je Dačić i dodao da „i danas odnosi dve zemlje osciliraju između ljubavi i mržnje”.

Kada je reč o granici na Dunavu, Dačić je rekao da će Beograd i Zagreb to pokušati da reše bilteralano iako trenutno imaju drugačije stavove o tom problemu, a ako ne, dodao je, može i arbitraža.

Dačić i Milanović: Politička volja za razvoj odnosa

ZAGREB – Šef srpske diplomatije Ivica Dačić i predsednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović sastali su se danas u Zagrebu i tom prilikom potvrdili političku volju za daljnji razvoj odnosa dve države.

Oni su razgovarali o bilateralnim odnosima i otvorenim pitanjima između dve zemlje, kao i o aktuelnoj situaciji u regionu jugoistočne Evrope, saopšteno je iz Milanovićevog kabineta, a prenose hrvatski mediji.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić koji je u zvaničnoj poseti Hrvatskoj sastao se prethodno s predsednikom Sabora Josipom Lekom. I u tom razgovoru je obostrano iskazana želja za rešavanjem otvorenih pitanja i unapređenjem saradnje. 

Beta-Tanjug

objavljeno: 11.03.2015.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vesna Pusić i Ivica Dačić razgovarali o otvorenim pitanjima između dvije zemlje

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Mar.2015

ZAGREB - Ministri spoljnih poslova Hrvatske i Srbije, Vesna Pusić i Ivica Dačić, rekli su da otvorena pitanja između dvije zemlje ne treba da budu prepreka za saradnju...Oni su iskazali suprotne stavove o zakonu o regionalnoj jurisdikciji Srbije za procesuiranje ratnih zločina...Na konferenciji...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.