Ex -Yu

Vesna Pusić i Ivica Dačić razgovarali o otvorenim pitanjima između dvije zemlje

Vesna Pusić i Ivica Dačić razgovarali o otvorenim pitanjima između dvije zemlje
Vesna Pusić i Ivica Dačić razgovarali o otvorenim pitanjima između dvije zemlje

ZAGREB - Ministri spoljnih poslova Hrvatske i Srbije, Vesna Pusić i Ivica Dačić, rekli su da otvorena pitanja između dvije zemlje ne treba da budu prepreka za saradnju.

Oni su iskazali suprotne stavove o zakonu o regionalnoj jurisdikciji Srbije za procesuiranje ratnih zločina.

Na konferenciji za novinare u Zagrebu poslije razgovora, Dačić je rekao da će Srbija promijeniti zakon kojim se proglasila nadležnom za procesuiranje ratnih zločina na prostoru cijele bivše Jugoslavije, ako se pokaže da nije u skladu sa evropskom tekovinom, ali je naglasio da do sada niko osim Hrvatske nije stavio primjedbu.

Vesna Pusić je rekla da, što se Hrvatske tiče, sporni zakon o regionalnoj jurisdikciji za ratne zločine nije pravno poznat i nije u skladu sa evropskim standardima i da ga u toku pregovora Srbije sa EU treba promijeniti.

Prema Dačićevim riječima, za hrvatsku sporni srpski zakon dobio je najviše ocjene međunarodne zajednice i omogućio da se za ratne zločine optuži 170 osoba na teritoriji Hrvatske i BiH, od kojih su samo dva Hrvati.

Dačić je kazao da je Srbija spremna da razgovara i o tom zakonu kao i o slučaju hrvatskog ratnog veterana Veljka Marića, koji u Srbiji služi zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina u Grubišnom Polju u Hrvatskoj 1991, prenosi B92.

Šefica hrvatske diplomatije izrazila je očekivanje da će slučaj Veljka Marića uskoro biti riješen, jer joj je, kako je dodala, to tokom posjete Hrvatskoj obećao i premijer Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da će se lično založiti da taj problem bude riješen.

Ona je dodala da postoje humanitarni razlozi da Veljko Marić nastavi izdržavanje kazne u Hrvatskoj ili da se cijeli slučaj prepusti toj zemlji.

Pusićeva i Dačić rekli su da su odnosi dvije zemlje dobri, ali da treba rješavati sva otvorena pitanja koja ne smiju da budu prepreka za buduću saradnju.

Hrvatska ministarka kazala je da je Dačićevom posjetom "dat novi život" saradnji dvije zemlje.

Pusićeva je kazala da se i u Zagrebu razgovaralo o tri grupe problema - bilateralnim odnosima s naglaskom na ekonomiji, problemima i otvorenim pitanjima iz prošlosti i onim vezanim za evropske integracije.

Ona je rekla da je dogovoreno da hrvatska i srpska strana naprave jedinstvenu listu nestalih osoba po međunarodnim kriterijumima i dodala da je na toj listi većina državljana Hravatske, od kojih su dio etnički Hrvati, a dio etnički Srbi, a da je manji broj nestalih državljana Srbije.

"Pokazalo se danas da postoji racionalni interes da se taj problem riješi što prije i da nema prostora za etničko dijeljenje nestalih", istakla je Pusićeva.

Prema riječima Vesne Pusić, dogovoreno je takođe da se obnovi rad mješovite komisije za rješavanje otvorenih pitanja i komisije koja se bavi ekonomskom saradnjom.

Dačić je rekao da je za Srbiju važno rješavanje konkretnih pitanja, kao što su pitanje izbjeglica, njihovih penzija, imovine i stanarskih prava.

"Stav Srbije je da je unapređenje odnosa Srbije i Hrvatske od prioritetne važnosti, ali i od posebnog značja za stabilnost regiona", dodao je.

Potpredsjednik srpske vlade naglasio je da odnosi Srbije i Hrvatske ne treba da budu žrtva unutrašnje politike u obje zemlje i dodao da očekuje intenziviranje rada na rješavanju svih otvorenih pitanja iz prošlosti.

"Naše odnos ne treba da gradimo na iracionalnim kriterijumima već da počnemo da prepoznajemo zajedničke interese", rekao je Dačić i dodao da "i danas odnosi dvije zemlje osciliraju između ljubavi i mržnje".

Kada je riječ o granici na Dunavu, Dačić je rekao da će Beograd i Zagreb to pokušati da riješe bilteralno, iako trenutno imaju drugačije stavove o tom problemu, a ako ne, dodao je, može da odluči i arbitraža.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je u Zagrebu i s predsjednikom Sabora Hrvatske Josipom Lekom i premijerom Zoranom Milanovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije