Prvo javno slušanje o Predlogu za promenu Ustava u oblasti pravosuđa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Apr.2021, 15:51

Prvo javno slušanje o Predlogu za promenu Ustava u oblasti pravosuđa

Ministarka pravde Maja Popović i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić učestvovali su na prvom javnom saslušanju o Predlogu za promenu Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa, koje je održao Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine.

Promene najvišeg pravnog akta u delu koji se odnosi na pravosuđe predviđene su kao aktivnost u Akcionom planu za Pregovaračko poglavlje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 23 – Pravosuđe i osnovna prava, koji je usvojen od strane Vlade Republike Srbije 27. aprila 2016. godine i revidiran 10. jula 2020. godine.

Ovom prilikom ministarka Popović izjavila je da će promena Ustava u oblasti pravosuđa biti uslov za dalju reformu pravnog sistema i najznačajnija reforma u oblasti vladavine prava, kao stuba svakog demokratskog društva.

U tom smilsu, naglasila su da promene Ustava važne, jer treba da doprinesu unapređenju kvaliteta pravde, kao i većoj nezavisnosti, nepristrasnosti, stručnosti, odgovornosti i efikasnosti pravosuđa.

Istovremno, ministarka Popović istakla je da su analizirane postojeće odredbe Ustava sa stanovišta opštih međunarodnih i evropskih standarda sadržanih u dokumentima Evropske unije, Ujedinjenih nacija, Saveta Evrope (Venecijanske komisije, Grupe država protiv korupcije (GRECO), Evropske komisije za efikasnost pravosuđa (CEPEJ), Konsultativnog veća evropskih sudija, Konsultativnog veća evropskih tužilaca i Evropske mreže saveta pravosuđa), čime bi Republika Srbija ispunila međunarodne obaveze u procesu evropskih integracija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Održano prvo javno saslušanje o Predlogu za promenu Ustava u oblasti pravosuđa

Izvor: RTS, 29.Apr.2021

Ministarka pravde Maja Popović i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić učestvovali su na prvom javnom saslušanju o Predlogu za promenu Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa, koje je održao Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine. . U toku...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.