Prodajom lažnih diploma zaradili milion evra

Izvor: Glas javnosti, 10.Jul.2012, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodajom lažnih diploma zaradili milion evra

BEOGRAD- Zamenik premijera Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je policija uhapsila devet osoba na području Smedereva i Beograda, zbog sumnje da su vršili organizovanu kupoprodaju lažnih diploma za vanredne učenike srednje Tehničke škole u Smederevu.

Dačić je rekao da se za još dve osobe intenzivno traga.

"Dosadašnjim proverama, policijski službenici su utvrdili da je navedena kriminalna grupa protivpravno prisvojila iznos od >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << oko 1.000.000 evra, koji su međusobno podelili i da su Tehničku školu na ime nenaplaćenih troškova školovanja i izdavanja diploma bez naplate predviđenih taksi, oštetili za iznos od oko 25 miliona dinara ili oko 250.000 evra", rekao je Dačić.

Kako je precizirao, u nastavku akcije na suzbijanju finansijskog kriminala, pripadnici MUP, Uprave kriminalističke policije, Policijskih uprava u Smederevu i Beogradu u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom iz Smedereva, na području Smedereva i Beograda lišili su slobode devet lica, dok se intezivno traga za dve osobe, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili više krivičnih dela primanje i davanje mita, zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave.

Prema rečima Dačića, osumnjičeni su u vremenskom periodu od početka 2008. godine do jula 2012. godine organizovali kupoprodaju lažnih diploma vanrednih učenika srednje Tehničke škole u Smederevu, za zanimanja saobraćajni tehničar i vozača-instruktora svih katergorija, zainteresovanim kandidatima sa područja cele Srbije koji su potom lažne diplome upotrebljavali kao prave prilikom zasnivanja radnog odnosa i obavljanja samostalne delatnosti.

Pripadnici MUP će, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nastaviti kontrolu te škole, u cilju utvrđivanja eventualne odgovornosti i drugih zaposlenih u Tehničkoj školi u Smederevu, poručio je ministar.

Kako je ranije precizirao direktor policije Milorad Veljović, među osobama koje su uhapšeni je i direktor Tehničke škole u Smederevu Živorad Rašić.

Veljović je u izjavi naveo da je prema dosadašnjim saznanjima ta kriminalna grupa falsifikovala oko 500 diploma, a naplaćivala ih između 1.000 i 3.000 evra.

Pored direktora Tehničke škole uhapšeni su  i referent za đačka pitanja te škole Sida Jovanović (64) iz Smedereva zadužena za vanredne kandidate i profesor saobraćajnog smera Radomir Adamović (60).

Uhapšeni su i posrednici - taksista iz Beograda Svetozar Kondić (47), Nenad Popadić (56) iz Beograda, Željko Pavina (47) iz Beograda, Slavko Ožegović (73) iz Nove Pazove, kao i profesor Saobraćajno- tehničke škole u Zemunu Dragan Latinović (47) i profesor iz Beograda Dragiša Radukanović (56).

Kako je Veljović naveo, intenzivno se traga za još dvojicom posrednika - penzionisanim radnikom MUP-a Miodragom Stankovićem (63) i Zoranom Stojićem (56) iz Resnika.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.