Privredni oporavak – nacionalni prioritet

Izvor: Politika, 19.Sep.2012, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privredni oporavak – nacionalni prioritet

Premijer Ivica Dačić istakao na otvaranju Menadžment foruma Jugoistočne Evrope da će minus u kasi biti prepolovljen, ali da se ekonomska politika ne može zasnivati samo na štednji

Srbiji je potreban plan za stabilnost nacionalne valute, a ekonomski oporavak je nacionalni prioritet u ovom trenutku. Ovim rečima se premijer Ivica Dačić juče obratio učesnicima na otvaranju Menadžment foruma Jugoistočne Evrope. Taj plan, prema njegovim rečima treba zajednički >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da naprave vlada, Narodna banka Srbije i privreda. 

Iako je istakao da će Srbija dogodine gotovo prepoloviti minus u državnoj kasi, on je dodao da se ekonomska politika ne može zasnivati samo na štednji.

– Štedi onaj ko ima, onaj ko nema ne može da štedi – kazao je premijer i dodao da su dva najveća problema sa kojima se zemlja suočava – potpuno osiromašenje društva i teško stanje privrede, kao i veliko socijalno raslojavanje.

Još jednom se obratio i predstavnicima finansijskog sektora podsetivši ih da Srbija ima najvišu cenu kapitala. Uz to idu i najnestabilniji kurs i najviša stopa nezaposlenosti, najniža plata u regionu, nedovoljni podsticaji izvoznicima i najmanje subvencije poljoprivrednicima.   

– Stalno slušamo priče o stabilnosti banaka, a privreda nam je propala. Vi mi recite da li je to moguće – pitao je Dačić učesnike skupa.

To, prema njegovim rečima, znači da finansijski sektor nije u funkciji razvoja, a to je veoma važno u pokretanju novog investicionog ciklusa.

Još jednom je ponovio tvrdnju da su za godinu i po dana banke iz Srbije iznele 1,5 milijardi evra, „što nije nelegalno, ali je društveno neodgovorno”.  

Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije, istakla je da bi banke u Srbiji trebalo da se vrate tradicionalnom poslu davanja kredita za otvaranje radnih mesta i proizvodnju i da će im centralna banka u tome pomoći. Jer, od zajmova za letovanje ostaju samo lepe uspomene, oni se u realnoj ekonomiji ne vide, objasnila je ona.

I ovoga puta ona je nagovestila da će se centralna banka pozabaviti time kako je novac iz deviznih rezervi iskorišćen za odbranu kursa, da li su se neki „maskirani menadžeri”, raspolažući informacijama, okoristili.

– Ali, NBS nije policajac i mi ćemo preventivnim merama pomagati banke da se u Srbiji osećaju dobrodošle i da sve opravdaju naziv domaćih banaka – kazala je ona i obećala da kritike na rad centralne banke neće doživljavati kao udar na samostalnost i nezavisnost institucije.

Radovan Jelašić, nekadašnji guverner NBS izrazio je zabrinutost zbog ozbiljne ekonomske situacije. To zahteva da vlada preduzme rigorozne mere.

– Pre tri godine pričao sam da nije problem visina, nego brzina državnog zaduživanja. U međuvremenu je i nivo javnog duga postao problem – rekao je Jelašić i dodao da je inflacija i dalje izazov.

Na pitanje novinara da li političari utiču na rad guvernera, on je odgovorio da prvi čovek NBS „može da ubrza, smanji ili zaustavi taj uticaj” i da samo od guvernera zavisi kakvi će biti efekti tih uticaja.

On je dodao da će se sa ovom krizom živeti mnogo duže i da će to postati deo svakodnevice. Čini se da slično misli i Jože Menciger, slovenački ekonomista. Priznaje da su mu vrlo često poslednjih godina postavljali pitanje kada će se kriza završiti.

– Odgovarao sam im – onog trenutka kad naviknemo sa njom da živimo.

A. Telesković

objavljeno: 20.09.2012.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.