Pregovori na stendbaju, Eštonova (ne) dolazi

Izvor: RTS, 12.Apr.2013, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori na stendbaju, Eštonova (ne) dolazi

Delegacija Beograda, kako sada stvari stoje, 15. i 16. aprila ne putuje u Brisel na novu rundu razgovora sa Prištinom, rekao Ivica Dačić. Premijer naveo da 16. april, kada Ketrin Ešton podnosi izveštaj Evropskoj komisiji, nije Dan D za evropske integracije Srbije. Kako RTS nezvanično saznaje, Ketrin Ešton će iduće sedmice posetiti sve zemlje zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju.

Premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ivica Dačić izjavio je da Srbija traži poboljšanje dogovora sa Prištinom u nekim ključnim oblastima i da će se o tome razgovarati narednih dana, kao i da je poseta Ketrin Ešton regionu 17. aprila ranije najavljena, ali da sada za nju još nema zvaničnih potvrda.

Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič rekla je da ne može da potvrdi da će Ketrin Ešton sledeće nedelje putovati u Beograd i Podgoricu.

"Nemam nikakvih informacija o tome", rekla je Kocijančičeva novinarima u Briselu.

Međutim, kako RTS nezvanično saznaje da prema ranije utvrđenom planu Ešton iduće sedmice putuje u posetu svim zemljama zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju.

Dačić je rekao da 16. april nije Dan D, da se odluka o datumu za Srbiju donosi u junu i da se ne može isključiti mogućnost da izveštaj o napretku Srbije bude promenjen ukoliko do tada dođe do novih činjenica.

"Izveštaj se podnosi 16. aprila, ali ne znam da li može biti dopunjen i promenjen ukoliko dođe do nekih novih činjenica. Da dođe do negativnih, sigurno bi se promenilo. Znači da, i ako dođe do pozitivnih, pretpostavljam da bi trebalo da dođe do naglašavanja toga u izveštaju", naveo je premijer.

Prema njegovim rečima, 16. april, kada i Eštonova i Evropska komisija podnose izveštaj za Savet ministara EU, koji 22. aprila odlučuje da li će preporučiti određivanje datuma za Srbiju, nije Dan D.

"Naravno da je važno da to bude do 16. ali isto tako moram da napomenem da se odluka o datumu donosi u junu, i taj izveštaj koji Ketrin Ešton podnosi do 16. ne znači da ne može da bude dopunjen ili promenjen ako dođe do pozitivnih činjenica", kaže Dačić. 

Srbija, kako je dodao, želi da se postigne određeno rešenje za Kosovo i Metohiju, ali ne po svaku cenu, i da Srbija ne mora da prihvati sve što nije korektno i nije pošteno.

"Ako to nije kvalitetno rešenje koje može da se sprovede, ne vredi ga potpisivati. Isto tako, s naše strane treba pažljivo da odmerimo šta je ono šta hoćemo i šta je neophodan uslov da bismo mi na to pristali", rekao je Dačić.

Premijer Dačić je rekao da, kako sada stvari stoje, 15. i 16. delegacija Beograda ne putuje u Brisel na novu rundu razgovora sa Prištinom.

On je naveo da bi se u Brisel verovatno išlo nakon nekakvih pregovora ili na potpisivanje nekog dokumenta, ali da je u ovom trenutku teško reći da li će se to desiti i kada.

Sa izveštajem će se čekati do poslednjeg trenutka

Istovremeno, evropski izvori za RTS ističu da su u toku kontakti između Brisela i Beograda kako bi se utvrdilo da li je moguć dogovor o Kosovu u narednim danima.

Komesar za proširenje Štefan File će u ime Evropske komisije u utorak popodne predstaviti izveštaj o Srbiji u Evropskom Parlamentu u Strazburu.  

"Ključni deo tog izveštaja, onaj koji se odnosi na Kosovo, još uvek je prazan i praktično će se čekati sve do poslednjeg trenutka na formulaciju o dijalogu Beograda i Prištine", kažu za RTS evropski izvori u Briselu.

U slučaju da dogovor ne bude postignut do 16. aprila, formulacija u izveštaju zavisiće od procene da li je on verovatan u narednim danima.  U tom slučaju, izveštaj bi mogao da bude naknadno promenjen, odnosno dopunjen. 

"Važno je da rezultat bude ostvaren do ministarskog sastanka 22. aprila, jer će pozitivna ocena Saveta ministara otvoriti vrata za pozitvnu ocenu u nemačkom Bundestagu i konačnu odluku o datumu na Samitu evropskih lidera krajem juna", navodi evropski diplomatski izvor.

Poznat zaključak Vlade

Dačić je na regionalnoj ministarskoj konferenciji u Palati Srbije naveo da je poznat zaključak Vlade o ponudi iznetoj u Briselu i da tu nema ništa novo, da nema nikakvih skrivenih poruka, niti pregovora.

"Sa nama, a naročito sa mnom, lako je razgovarati i ja uvek kažem šta hoću", rekao je Dačić dodajući da je cilj Srbije da se dođe do sporazuma, do dogovora.

Prema njegovim rečima, to nije nikakav dogovor o međusobnom priznavanju, normalizaciji odnosa sa Kosovom, to je dogovor o zajednici srpskih opština.

Dačić je podsetio da su privremene vlasti u Prištini nekada govorile o širokoj autonomiji za Srbe, da se pominjao Južni Tirol, a da sada kada je predsednik Tomislav Nikolić izneo konkretan predlog odbijaju svaki razgovor o tome.

On je rekao da bi mogli da ponude bilo koji propis po kome funkcionišu bilo koje regionalne vlasti u Evropi, ili čak i neki gradovi, i da ne može da se desi da jedino na Kosovu i Metohiji ništa od toga ne može da postoji i da se sprovede.

"Neki su mislili da ćemo mi zbog datuma da pristanemo na sve, i to nije korektno", poručio je Dačić i dodao da su, takođe, smatrali da ćemo po svaku cenu prihvatiti nešto što nije moguće primeniti.

"Poštujem stav SAD, ali ovde nije reč o njima, reč je o nama", rekao je Dačić. Premijer je naveo da Srbija traži poboljšanje dogovora u nekim ključnim oblastima i da će se o tome razgovarati narednih dana.

Odgovarajući na pitanje o eventualnom dolasku Ketrin Ešton, on je rekao da je njena poseta regionu najavljena pre mesec dana, da bi u Srbiju najverovatnije trebalo da dođe 17. aprila ali da ne zna da li će sada doći i da nije stiglo nikakvo obaveštenje o tome.

Dačić je, odgovarajući na pitanja u vezi sa eventualnim rokovima Srbiji, naveo da rokovi koji se postavljaju ne postoje zvanično već da je reč o datumima u kojima Ketrin Ešton treba da podnese izveštaj.

"Uostalom, i ako ne dobijemo datum, da li treba da prekinemo pregovore", upitao je Dačić i dodao da će se opet, i pored svega, sve vratiti na razgovore.

"Želimo datum i mislimo da smo ga zaslužili", zaključio je Dačić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.