Predsednik Iraka zove srpske kompanije da učestvuju u obnovi

Izvor: N1 televizija, 18.Okt.2017, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Iraka zove srpske kompanije da učestvuju u obnovi

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas u Bagdadu sa predsednikom Iraka Muhamedom Fuad Masumom koji je rekao da saradnja Beograda i Bagdada ima istorijsku važnost i da se razvija bez ovorenih pitanja i na obostrano zadovoljstvo.

Predsednik Masum zahvalio je na podršci Srbije u borbi protiv terorizma, a posebno protiv ekstremističke organizacije Islamska >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << država.

Naglasio je i važnost razvoja parlamentarne saradnje kao značajnog činioca u razvoju sveopštih odnosa između dve države i ukazao na značaj ekonomske saradnje koju je neophodno nadograditi na, kako je rekao, izvanredne političke odnose, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Predsednik Iraka pozvao je i srpske firme da učestvuju u obnovi i razvoju Iraka.

Šef srpske diplomatije je danas razgovarao i sa sa svojim domaćinom, ministrom spoljnih poslova Iraka Irbahimom Al-Džafarijem, koji je rekao da Srbija može i na dalje da računa na punu podršku Iraka u očuvanju i zaštiti teritorijalnog integriteta.

Sagovornici su se složili da je u narednom periodu neophodno razviti ekonomske veze, ali i obrazovnu, kulturnu i razvojnu saradnju i da je važno dati podsticaja parlamentarnim grupama prijateljstva da unaprede svoj rad, kao i da se obnovi rad Mešovitog privrednog komiteta, navodi se u saopštenju.

Ministar spoljnih poslova Iraka naglasio je i važnost prisustva srpskih firmi u obnovi i razvoju Iraka, pozivajući se na dugogodišnje iskustvo iz perioda SFRJ i nesebično prijateljstvo Srbije i Iraka.

Dačić je danas u Iraku razgovarao sa ministrom odbrane te zemlje Irfanom Mahmut Hajalijem, koji je zahvalio na podršci koju Srbija daje borbi protiv terorizma kroz učešće u Globalnoj koaliciji protiv terorizma.

Obostrano su istaknuti tradicionalni odlični prijateljski odnosi između dve države i njihovih naroda, i zaključeno da su potencijali za unapređenje saradnje između Srbije i Iraka veliki u brojnim oblastima, a posebno u obnovi infrastrukture i razvoju poljoprivrede Iraka i obrazovanju.

Dačić je ukazao na važnost poštovanja teritorijalnog integriteta Srbije i Iraka, i međusobne podrške na međunarodnom planu, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.