Predsedavanje OEBS-u veliki izazov za Srbiju

Izvor: RTS, 05.Dec.2014, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsedavanje OEBS-u veliki izazov za Srbiju

Po završetku ministarskog zasedanja OEBS-a u Bazelu, šef diplomatije Ivica Dačić kaže da je Srbija praktično preuzela predsedavanje toj organizaciji, koje će zvanično započeti 1. januara iduće godine, kao i da je to veliki izazov za našu zemlju.

"Postoje značajna razmimoilaženja unutar OEBS-a. Prethodno švajcarsko predsedavanje našlo se pred velikim izazovom krize u Ukrajini. Prva obaveza Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jeste da odredimo ličnog predstavnika u kontakt grupi za Rusiju i Ukrajinu", naveo je Dačić dodajući da se u OEBS odluke donose konsenzusom, prenosi Tanjug.

Dačić je novinarima rekao da su u opticaju tri - četiri imena, koja ne moraju nužno da budu iz Srbije, ali da je još rano da o njima govori.

Dodao je da se nada da će Srbija na odgovoran način uspeti da bude pošten posrednik u rešavanju ukrajinske krize, ali i da će dati doprinos funkcionisanju OEBS-u u izgradnji efikasnog sistema bezbednosti Evrope.

Dačić je, takođe, istakao da Srbija treba da se pokaže kao važan i kredibilan politički faktor koji može da obavlja tako važnu ulogu kao što je predsedavanje OEBS-u, kao i da se nada da će biti uspešan medijator u ukrajinskoj krizi, budući da je OEBS jedina međunarodna organizacija koja tamo deluje.

Šef srpske diplomatije kazao je da je jedan od zadataka pred Srbijom "razmatranje načina funkcionisanja OEBS-a i perspektive organizacije", a prema predlogu još aktuelnog predsedavajućeg Didijea Burkhaltera biće formiran panel sa 13 članova, koji će voditi nemački diplomata Volfgang Išinger.

Dačić je najavio da je sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem postigao dogovor da u februaru poseti SAD gde će se obratiti članovima Kongresa.

Dodao je rekao da je iduće godine važna godišnjica - 40 godina od usvajanja Helsinškog završnog akta.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.