Prazni kabineti u Nemanjinoj: Srbija bez Vlade!

Izvor: Press, 04.Avg.2010, 23:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prazni kabineti u Nemanjinoj: Srbija bez Vlade!

U isto vreme na odmoru su premijer Mirko Cvetković, njegov zamenik Ivica Dačić i potpredsednici Mlađan Dinkić i Božidar Đelić. Radi samo Jovan Krkobabić, koji „nema ovlašćenja" da u slučaju potrebe zakaže sednicu! Zbog letnjih godišnjih odmora Vlada Srbije praktično ne postoji, jer nema ko da u slučaju potrebe sazove i vodi sednicu. Prema podacima Pressa, u isto vreme na odmoru su premijer Mirko Cvetković, njegov zamenik >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Ivica Dačić i dva potpredsednika Mlađan Dinkić i Božidar Đelić, dok je na poslu samo najstariji potpredsednik Jovan Krkobabić. Ali Krkobabić za Press priznaje da „nema ovlašćenja" da ako zatreba, zakaže sednicu!Iako Vlada nije htela da donese odluku o kolektivnom godišnjem odmoru „zbog velikog posla", od 27 članova njih 15 je na godišnjem odmoru, pa zbog toga redovna sednica Vlade danas neće biti održana (pogledaj tabelu). Dok su odsutni, ministre po pravilu menjaju državni sekretari.
Ne meša se u posao
Dok se premijer Cvetković, njegov zamenik i dvojica potpredsednika odmaraju što u Grčkoj što u Srbiji, „čuvar" Nemanjine 11 je najstariji član Vlade Jovan Krkobabić, koji je juče bio na parastosu ubijenim Srbima u akciji „Oluja". Na naše pitanje kako uspeva da rukovodi Vladom u vreme odmora, Krkobabić kaže da on „samo radi svoj posao".
- Ne mogu da vodim Vladu jer premijer na mene nije preneo ovlašćenja, a ja radim samo poslove iz delokruga svojih nadležnosti i ovlašćenja koja imam kao potpredsednik Vlade - kaže Krkobabić.
Na naše pitanje kako onda funkcioniše Vlada kad je veliki broj članova odsutan i šta bi bio njegov posao u situaciji da se pojavi neki konkretan problem koji bi Vlada morala da reši, Krkobabić kaže da se „ni tada ne bi ništa promenilo".
- U konkretne slučajeve se ne mešam, to rade drugi. A koji su drugi, o tome nema potrebe da razgovaramo - kaže Krkobabić.
S druge strane, u kabinetu Mirka Cvetkovića su na naše pitanje na koga je premijer preneo ovlašćenja za rukovođenje Vladom prvo kao iz topa odgovorili - na potpredsednika Krkobabića! Kada smo ih upoznali da nam je upravo Krkobabić rekao da na njega nisu preneta ovlašćenja za vođenje Vlade, poručeno nam je da će proveriti.
Ko radi, radi
Posle nekoliko sati čekanja, rekli su nam da „u suštini i nema nekog posebnog prenosa ovlašćenja".
- Premijer Cvetković se sa odmora vraća u ponedeljak, a do tada Vlada neće zasedati, niti će donositi značajne odluke. Zbog toga nije bilo ni potrebe da se prenose ovlašćenja na nekog drugog - „objasnili" su nam u kabinetu premijera.
Od značajnih ministara u Srbiji su trenutno ministarka pravde Snežana Malović, šef diplomatije Vuk Jeremić je na službenom putu u SAD, dok se na put za Irak i Kinu sprema ministar odbrane Dragan Šutanovac.
- Očekujem uskoro nove pozitivne rezultate u oblasti vojne industrije - kazao nam je Šutanovac.
Ministar dijaspore Srđan Srećković kaže da celo leto provodi radno i to na izradi strategije jačanja veza matice i dijaspore, kao i praksi studenata iz dijaspore. U kabinetu Milutina Mrkonjića kažu da on „radi i gradi", dok nas iz Ministarstva poljoprivrede pozivaju da dođemo i uverimo se da ministar Saša Dragin radi i da danas prima delegaciju iz Mađarske.   

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.