Potpisano šest sporazuma na samitu Italija - Srbija

Izvor: Politika, 08.Mar.2012, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisano šest sporazuma na samitu Italija - Srbija

BEOGRAD – U okviru drugog samita Italija-Srbija danas je potpisano šest sporazuma.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Italije, Vuk Jeremić i Đuliomarija Terci, potpisali su Memorandum o razumevanju između dva ministarstva o saradnji u oblasti evropskih integracija.

Ministri unutrašnjih poslova Ivica Dačić i Ana Marija Kančelijeri potpisali su zajedničku izjavu o saradnji dva MUP-a u borbi protiv organizovanog kriminala, kao i memorandum o razumevanju između >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Predsedništva Saveta ministara Italije.

Protokol između ministarstava poljoprivrede Srbije i Italije o ruralnom razvoju i kvalitetu u oblasti poljoprivrede potpisali su ministri Dušan Petrović i Mario Katanija.

Aneks memoranduma o razumevanju o saradnji u oblasti zaštite životne sredine između ministarstava životne sredine Srbije i Italije potpisali su ministri Oliver Dulić i Korado Klini.

Memorandum o razumevanju u oblasti informativne saradnje između Poreske policije Srbije i Finansijske policije Italije potpisali su glavni inspektor Vesna Aleksić i komandant general Nino di Paolo.

--------------------------------

Italija će podržati nastavak evrointegracija Srbije

BEOGRAD – Memoradumom o razumevanju između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Italije po pitanju saradnje u procesu evrointegracija, koji je danas potpisan u okviru Drugog samita Srbija-Italija, vlada u Rimu se obavezala da će Beogradu pružiti svu moguću ekspertsku podršku na putu ka EU i da će se zauzeti za što skorije otpočinjanje pregovora o pristupanju Srbije EU.

U dokumentu, koji su potpisali ministri spoljnih poslova Vuk Jeremić i Đulio Marija Terci, navodi se da će programi saradnje biti sprovedeni sredstvima iz pretpristupne pomoći EU.

„Strane potpisnice će pojačati saradnju kako bi se Srbiji pomoglo u procesu pristupanja EU razmenom iskustava i znanja u sprovođenju politike EU. Saradnja će se fokusirati na oblasti relevantne za usklađivanje Srbije sa evropskim pravnim tekovinama i jačanje regionalne saradnje”, stoji u Memorandumu u koji je Tanjug imao uvid.

Saradnja u oblasti evrointegracija će, kako se navodi, uzeti u obzir interese obe strane i biće sprovedena uz korišćenje svih postojećih instrumenata bilateralne saradnje.

Saradnja se, kako je precizirano, može odnositi na treninge i seminare čije je cilj jačanje administrativnih i institucionalnih kapaciteta Srbije, na razmenu eksperata, programe obuke i tvining programe (partnersku saradnju institucija).

Srbija i Italija će, kako se navodi, formirati komitet koji će biti zadužen za razmenu ideja i predloga za sprovođenje Memoranduma, a komunikacija će se odvijati diplomatskim kanalima.

O uključivanju Srbije u Zajedničku odbrambenu politiku EU

Ministri odbrane Srbije i Italije Dragan Šutanovac i Đanpaolo di Paola razgovarali su danas o uključivanju Srbije u Zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku Evropske unije. Na sastanku je posebno naglašena podrška Italije brzom pristupanju Srbije članstvu u Evropskoj odbrambenoj agenciji, „o čemu će se u EU razgovarati već 23. marta”, sapštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Šutanovac i Di Paola sastali su se u okviru Samita Srbija-Italija.

Ministri su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom u oblasti odbrane i naglasili da će se ona i u budućnosti prvenstveno bazirati na saradnji u oblasti školovanja, obuke i usavršavanja.

Tanjug

objavljeno: 08.03.2012.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.