Poslanici pitaju

Izvor: RTS, 22.Nov.2012, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici pitaju

Šta je sa platformom o Kosovu, da li će povodom oslobađajuće presude hrvatskim generalima biti održana sednica Skupštine, kada će biti otkriveno ko je zapalio srpsku zastavu u Novom Pazaru, da li neko nadzire prekršajne sudove, neka su od pitanja koja poslanici postavili na današnjoj sednici Skupštine Srbije.

Poslanik Liberalno demokratske partije Zoran Ostojić pitao je danas u Skupštini Srbije premijera Ivicu Dačića dokle se stiglo sa pisanjem nove platforme >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o Kosovu, za koju su predstavnici vlasti u Srbiji pre mesec i po dana najavljivali da će biti završena za koji dan.

"Da li se radi platforma? Da li će biti predstavljena poslanicima. Ako mislite da dijalog sa Kosovom može da se vodi bez znanja ovog Parlamenta, onda je to u redu, jer većina može da izglasa šta hoće", rekao je Ostojić u delu sednice za postavljanje poslaničkih pitanja.

On je rekao da će se Dačić ponovo u decembru u Briselu sastati sa kosovkim premijerom Hašimom Tačijem da dogovora primenu do sada postignutih sporazuma, a da se ne zna kakva je platforma.

Ostojić je naveo da je Skupština Kosova pre mesec dana usvojila svoju platformu za pregovore, i da poslanici u Skupštini Srbije žele da vide platformu koju priprema vlast u Srbiji.

"Da li ste prihvatili platformu prethodne Vlade? Tu Vladu ste kritikovali da nema platformu", rekao je Ostojić i upitao da li predstavncima vlasti u Srbiji i ne treba platforma pregovorima sa Kosovom i da li će poslanici platformu dobiti tek kad se završe pregovori.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Petar Petković pitao je premijera Ivicu Dačića kada će biti pronađeni odgovorni za paljenje zastave Srbije u Novom Pazaru, kada će biti nađeni vinovnici postavljanja spomenika "terorističkoj" organizaciji Oslobodilačka vojska Bujanovca i Preševa i kada će taj spomenik biti uklonjen.

"Umesto što Dačić šalje poruke sa izvesnom dozom besa, treba da kaže kako će se sve to rešiti. Ništa se ne čini. Imamo samo medijski nastup, a akcija izostaje", rekao je Petković i naveo da kada je država slaba - buja separatizam.

On je rekao da još nije uklonjena tabla Aćifu Efendiji u Novom Pazaru čije je delo, kako je naveo, bilo etničko čišćenje Srba u Raškoj oblasti.

Navode Petkovića da bivši predsednik Srbije Borisa Tadić nikada nije otišao u Bratunac da se pokloni srpskim žrtavama negirala je poslanica Demokratske stranke Gorica Mojović.

Miodrag Linta iz poslaničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke pitao je Vladu da li će poslati nekoliko ministara u protestnu šetnju koju Koalicija izbegličkih udruženja organizuje u nedelju, 25. novembra, zbog oslobađajuće presude Žalbenog veća Haškog tribunala za hrvatske generale Anta Gotovinu i Mladena Markača. 

"Koalicija izbegličkih udruženja najoštrije je osudila tu presudu kojom se vređaju ne samo izbegli i prognani nego svi građani Srbije. Ako oni nisu krivi i ako 'Oluja' nije zločinački poduhvat, ko je proterao Srbe iz desetina hrvatskih gradova? Ko je ubijao Srbe u Hrvatskoj", rekao je Linta.

On je naveo da će posle protestne šetnje u nedelju Parlamentu biti predata inicijativa za sazivanje posebne sednice Skupštine, na kojoj bi se usvojila rezolucija o poštovanju ljudskih prava proteranih Srba.

Tom rezolucijom bi se, kako je naveo Linta, Vlada Srbije obavezala da u svim razgovorima sa Sarajevom i Zagrebom i sa predstavnicima drugih država pokreće pitanje kršenja prava proterenih Srba iz Hrvatske i BiH i otvaranje dijaloga za nalaženje trajnog rešenja.

Skupština treba da raspravlja o presudi  

Poslanik vladajuće Nove Srbije Miroslav Markićević rekao je da Skupština Srbije mora da reaguje na oslobađajuću presudu hrvatskim generalima, koju su osudile sve političke partije i javno mnjenje u Srbiji.

"Ako će Generalna skupština UN da se izjasni o presudi zašto ne bi Skupština Srbije zakazala jednu sednicu po hitnom postupku da se mi kao narodni predstavnici izjasnimo. Verujem da 90 odsto poslanika misle kao ja ili slično. To je najamnje što dugujemo žrtvama i prognanima", rekao je Markićević.

Poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač pitala je Ministarstvo zdravlja da li je tender za uključivanje privatnih klinika u program vantelesne oplodnje o trošku države propao zbog toga što nema novca u Budžetu, ili zbog toga što su privatne klinike dostavile nepravilne ponude.

Poslanik Lige socijaledmokrata Vojvodine Đorđe Stojšić pitao je Ministarstvo pravde da li neko vrši nadzor nad prekršajnim sudovima povodom slučaja profesora Zorana Pavlovića koji je 21. maja prošle godine vodio na nastavu đake na Kalemegdanu i kome je turistička inspekcija napisala kaznu jer se proitivzakonito bavio poslovima turističkog vodiča.

Zamenica šefa poslaničke grupe Srpski pokret obnove - Demohrišćanska stranka Srbije Olgica Batić ponovo je pitala Dačića o saobraćajnoj nesreći u Boru u kojoj su povređena dva maloletnika, a za koju je kazala da je izazvao policijski službenik. 

"Ako Dačić odbije da odgovori, ozbiljno je ugrožena demokratija i dostojanstvo Skupštine", kazala je Batićeva. 

Poslanica Socijaldemokratske partije Srbije Slavica Savić, stranke koja je deo vladajuće koalicije, pitala je zašto 16 zakonskih predloga o kojima danas počinje rasprava nije bilo na Socijalno-ekonomskom savetu, kao što propisuje zakon, i ocenila da je socijalni dijalog danas na najnižem nivou.

Poslanica Demokratske stranke Gorica Mojović pitala je ministra kulture koliko je sredstava utrošeno na rekonstrukciju Narodnog muzeja do donošenja odluke da se obustavi njegova rekonstrukcija.

Posle pitanja, Parlament je počeo raspravu o dopuni Zakona o budžetskom sistemu koje je predložila Skupština Vojvodine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.