Izvor: RTS, 15.Sep.2021, 12:37

Poslanici o zakonu o zaštiti i očuvanju ćirilice

Poslanici Skupštine Srbije glasaće o Predlogu zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćirličkog pisma. Prethodno će raspravljati o amandmanima koje je na taj predlog zakon podnela poslanička grupa Saveza vojvođanskih Mađara.
Predsednik parlamenta Ivica Dačić najavio je da će se glasati u 15 časova.
Suština amandmana je da obavezno ćiriličko pismo u slučaju srpskog jezika neće uticati na službenu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << upotrebu jezika i pisma nacionalnih manjina, da se osim za preduzeća koja koriste ćiriličko pismo, moguće poreske olakšice odnose i na privredne subjekte koji se služe jezikom i pismom nacionalnih manjina.
Savez vojvođanskih Mađara, takođe, predlaže i da se logo manifestacija nacionalnih manjina može ispisati na maternjem jeziku, a ne ćirilicom.
Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković rekla je u raspravi da donošenje zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti očuvanja ćiriličkog pisma ne ugrožava nikoga ko govori drugim jezikom ili piše latinicom.
Zakon se, inače, usvaja na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.
Istovetan zakon usvojiće i Skupština Republike Srpske, a dva zakona će biti, kako je rekla Gojkovićeva, ne samo važan korak napred u negovanju jezičke kulture, već i snažna potvrda neraskidivih veza i zajedničke politike Srbije i Republike Srpske.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Olakšice privrednicima za korišćenje ćirilice u Srbiji i Republici Srpskoj

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Sep.2021

Skupštine Srbije i bh. entiteta Republika Srpska usvajaju zakon o zaštiti ćirilice koji, između ostalog, predviđa i poreske olakšice za privrednike koji se odluče da koriste to pismo. Međutim, za deo privrednika u Srbiji ovaj zakon ne menja mnogo. „Ćirilicu i sada upotrebljavam u korespondenciji...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.