Ponovo sastanak Eštonove i Tačija

Izvor: Press, 17.Apr.2013, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo sastanak Eštonove i Tačija

Premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić stigli su nešto pre 11,30 časova u sedište evropke diplomatije u Briselu, gde će biti nastavljen dijalog sa Prištinom, uz posredovanje Ketrin Ešton. Eštonova se sat vremena ranije sastala sa koovskim premijerom Hasimom Tačijem.
U delegaciji Beograda su, uz premijera Ivicu Dačića, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, potpredsednica >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić, savetnik predsednika Srbije Marko Ðurić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, potvrđeno je Tanjugu u Vladi Srbije. 
Član srpske delegacije Aleksandar Vulin, izjavio je za Tanjug uoči trilateralnog sastanka da Srbija očekuje znatno bolju ponudu. Vulin je izjavio da je pregovarački tim bio u pravu što tokom prošle runde nije prihvatio predlog sporazuma o severu Kosova i da sada očekuje bolju ponudu.
"Mogu sa sigurnošću da kažem da je odluka da se odbije predlog bila potpuno ispravna", rekao je Vulin neposredno uoči početka trilateralnog sastanka.

On je rekao da je nakon bilateralnog sastanka beogradskog tima sa Ketrin Ešton jasno da se može očekivati znatno povoljnija ponuda od one koja je ranije ovog
meseca bila predložena.
"Da li će to biti dovoljno da se postigne sporazum - tek treba da vidimo", rekao je šef Kancelarije za Kosovo vlade Srbije.

On se osvrnuo na sinoćnu izjavu šefa prištinske delegacije, kosovskog premijera Hašima Tačija, da Priština ostaje pri stavu da buduća zajednica srpskih opština na Kosovu ne treba da ima izvršna i zakonodavna ovlašćenja.
"To će ipak morati i nama da kaže", rekao je Vulin i zaključio da takve izjave ne doprinose uspehu dijaloga.

U pozivu na razgovore koji je juče uputila Dačiću i predsedniku kosovske vlade Hašimu Tačiju, Ešton je izrazila očekivanje da će dvojica premijera pokazati "konstruktivan duh", biti spremni da "istraže različite opcije i dogovore se o kompromisu".

Direktan dijalog Beograda i Prištine je nakon osme runde, održane u Briselu 2. aprila, bio u zastoju, ali su obe strane u međuvremenu izražavale spremnost za dalje razgovore i približavanje stavova. 

Premijer Ivica Dačić izjavio je da je današnji sastanak u Briselu hitno zakazan, a da je Beograd obavestio EU o tome šta je "dovoljan razlog i uslov" da prihvati sporazum sa Prištinom i najavio da će to biti tema današnjih razgovora.

"Proteklih dana definisano je nekoliko pitanja za koja Beograd smatra da je nepohodno da budu sadržana u dogovoru da bi srpska strana mogla da prihvati taj dokument", rekao je Dačić za Tanjug.

Predstojeća runda je, kako je nezvanično poručeno iz Brisela, poslednja šansa da se ispuni uslov Evropskog saveta da Srbija dobije datum za početak pregovora o pridruživanju EU u junu.

Savet je u decembru prošle godine uslovio datum "vidljivim i održivim napretkom" u odnosima Beograda i Prištine. 

Posle vesti da će danas u Briselu biti nastavljeni razgovori, odloženo je usvajanje izveštaja evropskog komesara za proširenje Štefana Filea o Srbiji i Kosovu, koji je juče trebalo da bude predstavljen članovima kolegijuma Evropske komisije.

U Strazburu bi o napretku Srbije u evropskim integracijama danas trebalo da raspravlja i Evropski parlament, ali je i ta rasprava postala neizvesna nakon vesti o tome da se razgovori u Briselu nastavljaju.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.