Pomoć EU za reformu MUP-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2010, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć EU za reformu MUP-a

BEOGRAD -

U narednih godinu dana u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Srbije biće sprovedena reforma sektora unutrašnje kontrole u koju je EU uložila milion evra a čiji je cilj efikasnije otkrivanje i suzbijanje korupcije u policiji.

Tvining projekat EU "Reforma policije - unutrašnja kontrola" realizovaće Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije uz pomoć stručnjaka za specijalističke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tehnike tajnih istraga, u saradnji sa policijom Češke.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je na ceremoniji zvaničnog početka primene tog projekta da je cilj da se obezbedi primena najboljih praksi EU u procedurama rada Sektora unutrašnje kontrole, kao i da se realizuje trening program za prevenciju koruptivnog ponašanja policajaca.

"Tvining projekat će doprineti jačanju administrativnih i institucionalnih kapaciteta MUP-a Srbije u okviru pripreme Srbije za članstvo u EU i direktna je podrška da proces daljeg razvoja MUP-a Srbije bude u skladu sa standardima zemalja članica EU", rekao je Dačić.

Taj važan projekat, kako je kazao Dačić, predložio je pre dve godine Sektor za unutrašnju kontrolu u cilju promocije operativne samostalnosti u radu, profesionalizma i doprinosa reformi policije.

"Pored stručne i tehničke pomoći, tvining projekat ima i bilateralni značaj jer dugoročno razvija naše međusobne partnerske odnose i saradnju u oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova, gde ćemo iz raznovrsne administrativne prakse untar EU implementirati za nas najprihvatljivija rešenja", kazao je Dačić.

Dačić je kao cilj naveo izgradnju profesionalne policije koja će postupati po međunarodnim standardima, a da je jedan od ključnih principa strategije razvoja princip odgovornosti pripadnika MUP-a

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer istakao je potrebu jačanja saradnje policija i pravosuđa i naveo da će ta saradnja jačati i sa Srbijom na njenom putu ka EU.

Dežer je naveo da je potrebna profesionalizacija i depolitizacija policije i da predstoji dosta posla u primeni standarda i prakse EU u toj oblasti.

Ambasador Velike Britanije u Beogradu Stiven Vordsvort istakao je blisku saradnju sa Srbijom u borbi protiv organizovanog kriminala.

Ambasadorka Češke u Beograda Hana Hubačkova je kazala je da će celo srpsko društvo imati koristi od projekta reforme policije koji se odnosi na sektor unutrašnje kontrole.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.