Politički periskop: Presvlačenje socijalista

Izvor: BKTV News, 10.Jun.2014, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politički periskop: Presvlačenje socijalista

U javnost je procurela informacija da Socijalistička partija Srbije (SPS) namerava da promeni naziv, program i da izvrši kadrovsko „provetravanje“. Koji su mogući motivi promene indentiteta i imidža SPS pod liderskom palicom Ivice Dačića?

SPS je od osnivanja 1990. godine do danas prošao nekoliko faza svog delovanja. Period od 1990. do 2000. godine obeležen je punom dominacijom Slobodana Miloševića. Ovaj period se pamti po sankcijama, hiperinflaciji, ratnim sukobima >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i bombardovanju Srbije od strane NATO.
SPS je u tom periodu vladao prvo sam, a onda uz podršku manjih koalicionih partnera. Posle Miloševićevog pada s vlasti i dolaska DOS-a, SPS ulazi u fazu unutrašnje borbe javnog žigosanja i smanjenja političkog uticaja. Ovaj međuperiod traje od 2000. do 2004. godine. Tada Ivica Dačić polako, ali sigurno preuzima SPS sa svojom političkom generacijom, daje podršku vladi dr Vojislava Koštunice i počinje da jača.
Posle 2008. godine SPS ulazi u vlast sa DS. Tada Ivica Dačić i Boris Tadić, uz političko pomirenje svojih stranaka postaju politički „kamaradi“. Ivica Dačić postaje potpredsednik Vlade Srbije i ministar policije. Program SPS-a je tada inoviran u hodu na osnovu političke koalicije sa DS.
Zapad, pre svega SAD su u Dačiću videle partnera u Srbiji, a EU dobrog insajdera. Nakon pada vlade Mirka Cvetkovića i gubitka predsedničkog trona Borisa Tadića lider SPS-a Ivica Dačić postaje premijer i zadržava mesto ministra policije. SPS je više puta bio u prilici da bude na vratima Socijalističke internacionale (SI), ali Boris Tadić je vršio pritisak da SPS ne postane član ove evropske porodice levice. Izbori u martu 2014. godine doneli su jačanje SPS-a, pad i urušavanje DS i dolazak na vlast SNS i premijera Aleksandra Vučića.
Danas je SPS deo vladajuće koalicije i Vlade Srbije sa zapaženim resorima. Lider SPS-a Ivica Dačić u ogledalu EU i SAD, ali i Ruske Federacije postaje političar na kog se računa u svim političkim opcijama i vladama. Tako je SPS postao poželjni partner SNS, a lider stranke Ivica Dačić ministar spoljnih poslova.
Ivica Dačić je vredno prikupljao političke poene u Srbiji, pohvale na Zapadu i u Rusiji i sada je po političkom uticaju odmah iza premijera Aleksandra Vučića. Dačić je postao i prvi potpredsednik vlade. Svojim „moravskim duhom“ šarmira diplomate EU i SAD, ali uliva i poverenje Vladimiru Putinu.
Sada je na redu da Ivica Dačić promeni imidž i ime stranke u duhu nove evropske progresivne levice koja će biti alternativa Socijalističkoj internacionali. Na taj način on postaje „vođa“ leve opcije u Srbiji, sa tendencijom pomeranja na građansku opciju.
Ivica Dačić je pokazao da može biti dobar partner koji jača svoju stranku i svoju političku ličnost. EU je potreban takav političar levice i zato EU u narednih pet godina računa na Ivicu Dačića i reformisani SPS. Sada će do izražaja doći „mladi lavovi“ SPS-a koji treba da iz temelja zamene Miloševićevu i onu prelaznu političku generaciju socijalista.
Tomislav Kresović

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.