Politička retorika: Bez ulepšavanja stvarnosti

Izvor: BKTV News, 11.Okt.2013, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politička retorika: Bez ulepšavanja stvarnosti

Premijer Srbije Ivica Dačić u svom autorskom tekstu za „Fajnenšel tajms“ piše: „Ja sam svoj san imao. Normalna, pristojna, uređena, stabilna, bogata Srbija. Srbija u Evropi, i Evropa, njene vrednosti, njena pravila i sistem – u svakom srpskom selu“. Premijer Dačić smatra da sadašnja vlada gradi novu Srbiju. On smatra da „u novoj, zemaljskoj Srbiji, moramo da se posvetimo onim suštinskim, životnim pitanjima. Ekonomija je, od njih, broj jedan“. Očigledno je da Dačić >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << želi da zajedno sa Aleksandrom Vučićem bude upisan zlatnim slovima u srpskoj političkoj istoriji kao neprikosnoveni reformator.
„Pravimo planove na dugi rok, za narednih pet i deset godina. Računamo na komparativne prednosti koje imamo u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, energetici, auto industriji, informativnim tehnologijama… I, najvažnije, sve to smo već počeli da radimo. I, još važnije, naši evropski partneri su i u tome prepoznali naše dobre namere, odlučnost i čvrstinu u želji da od Srbije napravimo pravu evropsku zemlju“, piše Dačić.
Za borbu koju navodi premijer Dačić potrebno je da se postigne nacionalni konsenzus o ciljevima i vrednostima Srbije, da se vlada usmeri na eliminaciju unutrašnje korupcije, dominacije partijske moći, da kreativni deo srpskog društva bude prihvaćen kao ključni partner. Po nekim segementima Dačić pokušava da se obraća zapadnoj javnosti kao nekada pokojni premijer dr Zoran Đinđić, kada je 2001. godine dobio punu podršku zapadnog sveta. Koristeći Đinđićevu retoriku premijer Dačić piše: „Ne smem da se zaustavljam, jer je Srbiji potrebno to ‘neprestano kretanje’. Potrebna joj je budućnost. I potrebno joj je nešto u šta sam, sudeći po poslednjim istraživanjima javnog mnenja, uspeo da ubedim većinu svojih sunarodnika. Da u svoju zemlju, njenu budućnost, veruju onoliko koliko verujem ja. A ja, danas, ne verujem ni u šta drugo“.
Puna kooperatvnost Dačića i Vučića, međusobno poverenje i pozivanje na državne i nacionalne ciljeve daje mogućnost da se realizuju strateške namere. Međutim, potrebna je ne samo jaka volja, već i eliminisanje stranačkih interesa i mudra partijska matematika. Bivši generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Stros Kan najavio je prve konkretne savete Vladi Srbije kroz nekoliko meseci, istakavši da nema čarobnog štapića koji bi stvorio brze rezultate. Stros Kan kaže: „Imate dobar politički tim, vicepremijera Aleksandara Vučića i ministre finansija i privrede. Uveren sam da će biti u stanju da donesu prave odluke. Ja i moj tim ćemo pokušati da pripremimo savete i da ih učinimo što efektnijim, ali biće potrebno vremena za oporavak“. Dakle, bez pravog koalicionog tima nema rezultata. Ni jedna partija sama za sebe nije u Srbiji donela boljitka u poslednjih dve decenije, već je donela probleme, korupciju i siromašenje Srbije. Zato je potrebno da snaga Srbije bude u političkoj volji, sposobnostima i korišćenju svih resursa društva na odgovoran način, pre svega da se građanima Srbije kaže istina bez ulepšavanja stvarnosti.
Tomislav Kresović
Tweet
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.