Policija najavljuje proteste

Izvor: B92, 07.Jun.2011, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija najavljuje proteste

Beograd -- Sindikati policije najavljuju proteste. Resorni ministar Ivica Dačić uveren da će uspeti da se dogovori sa sindikatima i da do štrajka i neće doći.

Više sindikata policije su najavila štrajkove, jedan za 10. jun a drugi za 13. jun. Predstavnici sindikata tokom popodneva imaju sastanak sa ministrom policije.

Osnovni zahtevi sindikata su gotovo identični - isplata sredstava za poboljšanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << materijalnog statusa policajaca, hitna primena Posebnog kolektivnog ugovora i završetak nacrta izmene Zakona o policiji.

Nekada su oni suzbijali proteste radnika sada i sami najavljuju štrajk. Nezadovoljni su odnosom države i ministarstva. Traže izmenu zakona o policiji, poštovanje potpisanog kolektivnog ugovora i zakona o platama državnih službenika. Zahtevaju redovnu isplatu dnevnica, putnih troškova, bolje uniforme i opremu, ali i sprečavanje njihovog zlostavljanja na poslu.

Predstavnik Sindikata srpske policije Glišo Vidović rekao je da sindikati traže izmenu Zakona o policiji, primenu kolektivnog ugovora, poštovanje Zakona o platama državnih službenika, isplatu dnevnica za angažovanje van mesta rada, isplatu putnih troškova i sprečavanje zlostavljanja na radu.

On je rekao da očekuje da će u štrajku učestvovati oko 10.000 policajaca, ali nije želeo detaljno da govori o tome kako će izgledati štrajk.

"Dosta su se igrali sa nama. Dosta se nisu zakoni poštovali u Srbiji koji se odnose na pripadnike policije kao i na druge građane. Mi smo postali građani drugog reda", kaže Vidović.

Vidović je ocenio da su zahtevi policajaca realni i da mogu da se ispune i apelovao na građane da shvate da se policajci nalaze u veoma

teškom položaju i da su prinudjeni na takav potez.

Predstavnik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije Momčilo Vidojević rekao je da se policija nalazi u "nikada težoj situaciji" po pitanju finansija, da se radno vreme ne poštuje i da to ljudi više ne mogu da izdrže ni fizički ni psihički.

On je rekao da je plata policajca, sa deset godina radnog staža, oko 32.000 dinara ali da nije jasno koliko iznosi realno primanje, jer je

u tu sumu uračunat i topli obrok i regres.

"Imate situaciju da je lice obolelo od karcinoma, imaju dve solucije ili ima šanse da preživi ili će umreti. Trenutno se MUP nalazi u toj situaciji. Ukoliko se izvede operacija postoje šanse da preživi, ukoliko ne to je smrt", kaže Vidojević.

Dačić: Sve da štrajka ne bude

Ministar policije Ivica Dačić veruje da do štrajka neće ni doći i da će uspeti da se dogovori sa sindikalcima.

"Činimo sve što možemo zajednički jer sindikati su naši partneri, a ne druga strana, da ovaj problem rešimo, na zadovoljstvo i poslodavca i zaposlenih u ministarstvu", kaže Dačić.

Policajci najavljuju da će bojkotovati proslavu Dana policije u nedelju jer nemaju razloga za slavlje.

Ukoliko ne dođe do dogovora policijskih sindikata i ministra Ivice Dačića policija će od petka obavljati samo hitne intervencije. To znači da policijaci neće regulisati saobraćaj, neće obezbeđivati utakmice i koncerta a u policijskim stanicama biće primani samo hitni slučajevi za izradu ličnih dokumenata.

Ivica Dačić je izjavio da je dogovoreno da se "do kraja nedelje završe predlozi izmena Zakona o policiji, kao i nekih drugih akata. Zatim bi se u vladi razgovaralo o očuvanju ranijeg dogovora sa sindikatima", kaže Dačić.

Dačić je naveo da je glavno pitanje primena kolektivnog ugovora, čiji je deo trebalo da stupi na snagu nakon rebalansa budžeta, koji je planiran za leto ali je pomeren za jesen.

"Ali, koliko vidimo, rebalansa još nema. Deo o platama u kolektivnom ugovoru stupa na snagu od januara sledeće godine i činimo sve da poboljšamo materijalni položaj policajaca", rekao je ministar policije dodajući da skoro svakodnevno razgovara sa predstavnicma sindikata.

Policijski sindikata Srbije ranije je najavio da će 13. juna stupiti u štrajk zbog lošeg materijalnog i socijalnog položaja, dok je drugi reprezentativni sidnikat - Nezavisni sindikat policije takodje saopštio da će stupiti u štrajk od 10. juna.

U štrajku udruženih sindikata učešće su najavili Sindikat policije Srbije, Nezavisni policijski sindikat Srbije, Policijski sindikat Vojvodine, Sindikat policije istočne Srbije, Sindikat vatrogasaca Srbije i Sindikat srpske policije.
Pogledaj vesti o: Štrajk,   Štrajk policije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Radimo sve da ne dođe do štrajka policajaca

Izvor: EMportal, 07.Jun.2011

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se intenzivno razgovara s predstavnicima više sindikata policije i da se čini sve da ne bude razloga za njihov štrajk.

Nastavak na EMportal...

Dačić: Policiji hoćemo da damo više

Izvor: B92, 07.Jun.2011

Beograd -- Ministar Ivica Dačić kaže da se intenzivno razgovara s predstavnicima više sindikata policije i da se čini sve da ne bude razloga za njihov štrajk...Dačić kaže da je s predstavnicima policijskih sindikata dogovoreno da počnu pripreme za izmene i dopune Zakona o policiji, koji bi...

Nastavak na B92...

''Činimo sve da ne dođe do štrajka policajaca''

Izvor: Vesti-online.com, 07.Jun.2011

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se intenzivno razgovara sa predstavnicima više sindikata policije i da se čini sve da ne bude razloga za njihov štrajk..."Dogovorili smo se da do kraja ove nedelje bude završen predlog izmena Zakona o policiji, kao i nekih drugih...

Nastavak na Vesti-online.com...

Poboljšanje položaja policije prioritet

Izvor: RTS, 07.Jun.2011

Pitanje poboljšanja materijalnog položaja policije treba rešiti sistemski, a ne obustavom rada, rekao je Ivica Dačić. Najavljeni štrajk policije neće ništa rešiti, već je potrebna sistemska promena odnosa prema MUP-u i policiji, istakao je Dačić...Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić...

Nastavak na RTS...

Srbija: Sindikati pripremaju štrajk uz razgovore s Dačićem

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Jun.2011

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas popodne da je sa predstavnicima policijskih sindikata dogovoreno da počnu pripreme za izmene Zakona o policiji, ali je Nezavisni policijski sindikat Srbije saopštio da se uporedo sa pregovorima nastavljaju pripreme za štrajk najavljen za...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Sindikat: Štrajk policije 13. juna

Izvor: B92, 08.Jun.2011, 12:30

Beograd -- Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović rekao u "Kažiprstu" da su "iscrpljeni svi elementi za pregovore" i najavio štrajk 13. juna...On kaže da sindikat traži poboljšanje materijalnog položaja pripadnika policije, dodajući da se nada da će ponovo razgovarati s ministrom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.