Počeo prvi susret Dačića i Milanovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jan.2013, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo prvi susret Dačića i Milanovića

BEOGRAD -

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić sastao se danas u Beogradu sa premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem, koji boravi u radnoj poseti Srbiji.

Prvi susret dvojice premijera počeo je nešto posle 12 sati u Palati Srbija, a posle sastanka Dačić i MIlanović obratiće se medijima u 14 sati.

Susret premijera Srbije i Hrvatske prati oko 150 akreditovanih novinara, snimatelja i fotoreportera >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dve države.

Prema podacima Biroa za komunikacije Vlade Srbije, iz Hrvatske su stigli predstavnici 10 redakcija, a susret prate novinari 23 domaće redakcije i 18 dopisnika.

Do posete dolazi na inicijativu Milanovića, koji će u Beogradu, osim sa Dačićem, razgovarati i sa predstavnicima hrvatske manjinske zajednice u ambasadi Hrvatske.

Kako je juče rekao Dačić, sastanak sa Milanovićem neće biti istorijski po zaključcima, ali će biti poseban, jer dve zemlje moraju da učine korake ka normalizaciji odnosa posle najnovijeg zahlađenja.

"Ne očekujem da to bude istorijski sastanak po zaključcima, već da ćemo se dogovoriti o daljoj saradnji po operativnim pitanjima, svim problemima koji su nastali tokom ratova, ali i o našem približavanju EU", rekao je srpski premijer.

Dačić je dodao da mu je hrvatski kolega tražio da kaže da Hrvatska podržava Srbiju na putu ka Uniji.

"Razgovaraćemo o bilateralnim odnosima, o regionalnoj saradnji. Posle zahlađenja naših odnosa, treba da učinimo korake ka normalizaciji i zato je taj sastanak važan, ali je to samo prvi korak za postavljanje osnova da i naša ministarstva uspešno sarađuju", naglasio je srpski premijer.

Mrkić: Susret Dačića i Milanovića zajednički iniciran

Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić rekao je da do susreta premijera Srbije i Hrvatske u Beogradu dolazi na zajedničku inicijativu, kao i da EU nije mogla da ima presudnu ulogu u njegovom organizovanju, jer je "apsolutno nemoguće da Brisel određuje susedsko ponašanje" dve zemlje.

"Brisel je principijelno uvek za to da razvijamo saradnju u regionu i dobre komšijske odnose. Ali ne kroji nama Brisel redosled poteza...

To je tačno, da oni vole da mi dobro sarađujemo i da to uvek podstiču. To je istina, ali da nam aranžiraju komšijski život - to nije istina", rekao je Mrkić u intervjuu za Politiku od srede.

On je dodao da su i srpska i hrvatska strana htele da dođe do susreta premijera Srbije i Hrvatske, Ivice Dačića i Zorana Milanovića.

"Kad god sam se našao sa (šeficom hrvatske diplomatije) Vesnom Pusić rekao sam da je naš premijer spreman za susret, da nema nikakvih problema da se sretne sa Milanovićem, a da nas dvoje, Vesna i ja, treba da napravimo nešto što će jednostavno služiti kao osnov za susret na takvom nivou. I onda smo Vesna i ja uspeli da napravimo taj osnov", naglasio je Mrkić.

Na pitanje zašto se Milanović neće susresti i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, srpski ministar je naveo da se sa hrvatskom koleginicom dogovorio da se ide postupno.

"Prosto, bio je ovakav dogovor sa Vesnom Pusić: hajde prvo ti i ja da se nalazimo, ako treba organizujemo neke grupe... a kada nešto postignemo, onda ćemo da predložimo da se nađu premijeri. I to je sada ta faza. Ako premijeri naprave novi korak unapred, onda idemo na najviši nivo", rekao je Mrkić.

On je dodao da nije istina da Nikolić nije hteo da primi Milanovića, niti je Milanović rekao da neće da ide kod Nikolića, nego se poštuje dogovor - "da sve stvari odsad radimo sa rezonom, a ne da nam je parada bitnija od rada".

Prema njegovim rečima, Dačić i Milanović će danas razgovarati o evrointegracijama, imovini Srba u Hrvatskoj i drugim temama od međusobnog značaja.

Pupovac: Poslednji trenutak

Predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac ocenio je za list Danas da je "ovo bio poslednji trenutak da se susret premijera Dačića i Milanovića ostvari".

"Ne sme se nastaviti stanje nategnutih i napetih odnosa Zagreba i Beograda. Biće dovoljno da sastanak predsednika dveju vlada bude konstruktivan, da se prekine zastoj u saradnji i definiše redosled narednih koraka", ocenio je Pupovac.

On je dodao da treba raditi na tome da dođe i do susreta predsednika dve države.

"Ne mogu Srbija i Hrvatska da budu taoci uzajamnih percepcija dvojice predsednika. Takođe, potrebno je omogućiti da predsednici imaju ozbiljniju i snažniju regionalnu inicijativu, jer je to potrebno i Srbiji i Hrvatskoj, ali i čitavoj regiji", zaključio je Pupovac.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Od odnosa Hrvatske i Srbije zavisi stabilnost regiona

Izvor: Politika, 16.Jan.2013

Dačić: Prošlost ne možemo da promenimo, ali možemo da utičemo na sadašnjost i budućnost Milanović: Došao sam u Beograd da vidimo možemo li bolje..Odnosi između Srbije i Hrvatske nisu bitni samo za dve zemlje nego i za stabilnost čitavog regiona, saglasili su se posle jučerašnjeg sastanka...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.