Počeli pregovori o gasnom sporazumu

Izvor: B92, 15.Sep.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli pregovori o gasnom sporazumu

Mlađan Dinkić (FoNet)

Beograd, Berlin, Moskva, Niš -- Tehnički pregovori o realizaciji gasnog sporazuma su već počeli između srpske i ruske strane, izjavio je Aleksandar Konuzin.

Ambasador Rusije Konuzin je sa ministrom policije Ivicom Dačićem obišao ruske deminera koji rade na razminiravanju niškog aerodroma. Kada je reč o ceni Nis-a, ambasador Konuzin je ponovio, da je sporazum o tome potpisan između dve države i da se međunarodni ugovori moraju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postovati.

"Rusija se odlučila za političko rečenje da trasa gasovoda prođe kroz Srbiju jer smatramo da ce to Srbiju ekonomski osnažiti i učvrstiti njenu međunarodnu poziciju”, izjavio je ruski ambasador Aleksandar Konuzin u Nišu.

"Ruska strana se zalaže za to da se što je brze moguće pristupi realizaciji, tim pre sto je doneta ratifikacija gasnog sporazuma. Zainteresovani operatori su se već susreli i poceli da vode konkretne tehničke pregovore. U sredu iz Rusije dolazi delegacija Gasproma i koja

takođe počinje pregovore. Hoću da kazem da se vec sada radi na ostvarivanju tog projekta. Gasovod koji će proći kroz Niš je velika šansa za razvoj tog grada”, izjavio je ministar policije Ivica Dačić.

Ministar Dačic je najavio da će sledeće nedelje u Srbiju stići ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu.

Dinkić: Što pre konkretizovati aranžman

Vlada Srbije učiniće sve da se energetski aranžman sa Rusijom što pre konkretizuje, najavio je ministar Mlađan Dinkić.

Potpredsednik Vlade i ministar ekonomije Srbije je rekao da je Vlada pripremila deset opcija za pregovore o prodaji NIS-a.

"Pripremili smo desetak pregovaračkih opcija. Za Srbiju je najvažnije da se u paketu napravi dogovor sa Rusima o sva tri elementa, uz uvažavanje realne tržišne vrednosti NIS, koja je procenjena na 2,2 milijarde evra", rekao je Dinkić za "Blic".

On tvrdi da energetski sporazum ostavlja mogućnost da Srbija dobije magistralni gasovod jer garantuje protok od minimum 10 milijardi kubika, a za magistralni je potrebno preko 18 milijardi kubika gasa.

"Neophodno je definisati nivo investicija u regionalno skladište u Banatskom Dvoru, nivo i dinamiku investicija u NIS, ali i ekološke standarde, pitanje demonopolizacije unutrašnjeg tržišta, kao i minimalnu cenu po kojoj će se otkupljivati akcije građana i zaposlenih u NIS-u", tvrdi Dinkić.

On je rekao da će Vlada Srbije sa Rusima istovremeno pregovarati o svim elementima energetskog sporazuma, što bi trebalo da rezultira potpisivanjem jednog ugovora koji bi u paketu obuhvatio magistralni gasovod, investicije u regionalno skladište gasa u Banatskom Dvoru i kupoprodajni ugovor za NIS.

"Ovakva pregovaračka platforma, koja sva tri bitna elementa energetskog sporazuma tretira kao jedinstven paket, dogovorena je na nivou državnog vrha. Spremni smo za otvorene razgovore sa ruskim partnerima i očekujemo da će oni početi 22. septembra, kada je najavljena poseta gospodina Šojgua Beogradu", rekao je Dinkić.

On je kazao da će srpska strana učiniti sve da se energetski aranžman sa Rusijom što pre konkretizuje, tako da donese maksimalnu korist obema stranama, što podrazumeva i puno uvažavanje realne vrednosti NIS-a, čiju je tržišnu vrednost procenio na 2,2 milijarde evra renomirani nezavisni revizor.

Dinkić obišao sedište Mercedesa

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić započeo je trodnevnu posetu Nemačkoj obilaskom sedišta kompanije Mercedes u Štutgartu.

Ministar Dinkić je razgovarao sa Joahimom Šmitom, predsednikom i izvršnim direktorom kompanije "Dajmler" za istočnu Evropu, Afriku i Aziju, a takođe je obišao proizvodni centar kompanije "Dajmler" u kojoj se proizvodi "mercedes".

Dinkić će posle podne otputovati u Berlin gde će se sastati s predsednikom pokrajine Baden-Virtenberg, Ginterom Otingerom i Volfgangom Rajnhartom, šefom diplomatije te pokrajine, jedne od ekonomski najmoćnijih i najvećih nemačkih pokrajina i centru auto-industrije ne samo Nemačke, već i Evrope.

Unapređenje privrednih odnosa sa ovom pokrajinom, u kojoj živi više od deset miliona ljudi biće, kako se očekuje, jedna od osnovnih tema razgovora Dinkića i Etingera, bliskog saradnika kancelara Angele Merkel.

U programu posete nalaze se i razgovori sa državnim sekretarom u Ministarstvu za inostrane poslove Nemačke Rajnhardom Silberbergom.

Ministar Dinkić će sutra razgovarati sa nemačkim ministrom za ekonomiju i tehnologiju Mišelom Glosom i predstavnicima više nemačkih kompanija, a kasnije sa savetnikom za spoljnu politiku nemačke kancelarke Kristofom Hojsgenom i poslanikom nemačke skupštine Ginterom Kirhbaumom.

U sredu, Dinkić će u Frankfurtu, na sajmu "Automehanika", najvećim svetskim investitorima iz oblasti automobilske industrije predstaviti mogućnosti ulaganja u Srbiju i prisustvovaće otvaranju srpskog štanda zajedno sa ministrom trgovine Slobodanom Milosavljevićem.

Popović: Lobiji rade protiv energetskog sporazuma

Član Glavnog odbora i predsednik ekonomskog saveta DSS-a Nenad Popović ocenio je da moćni lobiji rade protiv rusko-srpskog energetskog sporazuma.

Popović smatra da će sudbina tog dokumenta biti rešena do kraja godine.

"Borba se nastavlja i sudbina dokumenta biće rešena do kraja godine. Protiv rusko-srpskog sporazuma rade kudikamo moćnije snage od pojedinih ministara. Na prekidu sporazuma, a u još širem smislu sveukupne rusko-srpske saradnje, sada aktivno radi nekoliko lobija", rekao je Nened Popović ruskom listu "Vremja novostjej".

"Najveći i najopasniji (lobi) povezan je sa najvećim naftno-gasnim kompanijama iz zemalja koje okružuju Srbiju, a članice su Evropske unije", naveo je Popović, uz napomenu uredništva lista da se "radi o madjarskom naftno-gasnom koncernu MOL i austrijskoj naftno-gasnoj grupi OMV".

Prema rečima Popovića, te kompanije su danas "monopolisti na srpskom tržištu i ne žele konkurenciju od strane 'Gasproma'...imaju svoje naftopreradjivačke kapacitete i spremne su da kupe NIS po višoj ceni samo zato da zatvore vrata nepotrebnom konkurentu".

On tvrdi da će "preko ministara koji ih podržavaju, one pokušati da iščupaju iz paket-sporazuma protokol o ceni za kupovinu NIS, insistirajući da je ona niža od tržišne vrednosti".

"Njih ne buni što se radi o kompleksnom naftno-gasnom sporazumu koji Srbiji treba da donese ukupno dve milijarde evra investicija i 200 miliona evra tranzitnih taksi godišnje. Osim toga, u zemlji će ruskim parama biti izgradjeno skladište gasa Banatski Dvor - treće po veličini u Jugoistočnoj Evropi", naveo je funkcioner DSS.

Srpska vlada, prema njegovim rečima, treba da štiti nacionalne interese, a ne interese drugih država i organizacija.

"Nadam se da će se kabinet Mirka Cvetkovća ozbiljno odnositi prema dokumentima koji su potpisani u prisustvu najviših ličnosti države (predsednika Srbije Borisa Tadća i tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice). U protivnom bi smo poslali loš signal svim inostranim investitorima", rekao je Popović za "Vremja novostjej".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Konuzin: Sporazum o NIS-u mora se realizovati

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Sep.2008

BEOGRAD - Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin izjavio je da je suma od 400 miliona evra za 51 odsto Naftne industrije Srbije deo Protokola o osnovnim uslovima kupovine akcija kompanije NIS od strane "Gaspromnjefta", koji je u ime srpske strane potpisao predstavnik vlade i da zaključeni...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dačić i Konuzin posetili ruske specijalce

Izvor: RTS, 15.Sep.2008

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić zajedno sa ambasadorom Ruske Federacije u Beogradu Aleksandrom Konuzinom, obišao ruski odred deminera i specijalaca koji rade na uklanjanju kasetnih bombi bačenih 1999. .Ruski specijalci, su posetili...

Nastavak na RTS...

Delegacija Gazproma dolazi u sredu

Izvor: EMportal, 15.Sep.2008

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin kaže da će delegacija ruske kompanije Gazprom, koja će početi razgovore o tehničkoj realizaciji Energetskog sporazuma u Beograd doći u sredu, 17. septembra.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.