Konuzin: Sporazum o NIS-u mora se realizovati

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Sep.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konuzin: Sporazum o NIS-u mora se realizovati

BEOGRAD - Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin izjavio je da je suma od 400 miliona evra za 51 odsto Naftne industrije Srbije deo Protokola o osnovnim uslovima kupovine akcija kompanije NIS od strane "Gaspromnjefta", koji je u ime srpske strane potpisao predstavnik vlade i da zaključeni energetski sporazum mora biti ispunjen.

Konuzin je u intervjuu za magazin "Ekonomist" izjavio da prvi put mora da se suočava sa preispitivanjem uslova već potpisanog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sporazuma i da neispunjenje preuzetih obaveza ne doprinosi poslovnom ugledu i reputaciji partnera. "Ponavljam da zaključeni sporazum mora da se ispunjava. Uporno ignorisanje te činjenice izaziva pitanja o politički motivisanom nepoštovanju međunarodnih zakona", istakao je ambasador Rusije.

"Ne zaboravite da je ruska strana preuzela obavezu da uloži najmanje 500 miliona evra u modernizaciju NIS-ovih preduzeća. Prema ocenama eksperata, ovaj iznos će biti mnogo veći", ukazao je on.

"Smem da pretpostavim da nijedan drugi operater neće biti u stanju, niti će imati želju za realizacijom ovog projekta, koji Srbiji pruža ulogu evropskog energetskog činioca", istakao je Konuzin.

Obe strane znaju okvire

Povodom finansijske procene vrednosti NIS-a od 2,2 milijarde evra, koju je izneo "Dilojt i Tuš", on je naveo da je bilo i drugih ocena, "isto tako od strane uglednih eksperata".

Konuzin je rekao da je posle ratifikacije energetskog sporazuma sa Rusijom u srpskom parlamentu još teško ocenjivati tok njegove realizacije, ali da obe strane dobro znaju šta, kojim redom i u kojem vremenskom okviru moraju da rade.

Zbog problema s ratifikacijom bilateralnog sporazuma o saradnji u naftnoj i gasnoj industriji, usporava se praktičan rad u ovoj perspektivnoj sferi u kojoj bi saradnja otvorila nove mogućnosti zajedničkog delovanja u susednim granama, ocenio je ambasador.

Ogroman potencijal za ekonomsku saradnju

Prema njegovim rečima, u odnosima Rusije i Srbije postoji ogromni potencijal ekonomske saradnje, postignuti su strateški ugovori u oblasti energetskih resursa, ostvaruju se značajni investicioni programi, ima i krupnih energetskih, infrastrukturnih, transportnih i drugih projekata. "Realizacija ovih planova podizaće na novi nivo naše odnose, jačaće ekonomsku stabilnost Srbije, povećaće rejting njenog tržišta. Od dveju strana zavisi kako će stvoreni potencijal biti pretočen u konkretna dela", naglasio je Konuzin.

Računam da će predstojeća poseta Srbiji ruskog kopredsednika Rusko-srpskog međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju ministra Sergeja Šojgua, i naredna sednica u Moskvi tog Komiteta pomoći ostvarivanju postojećih projekata, ukazao je ruski ambasador.

On je dodao i da dve zemlje aktivno rade na poboljšanju strukture robne razmene, što već donosi pozitivne rezultate. "Zbog toga, mi se nadamo skorijem završetku pregovora stručnjaka u Rusiji i u Srbiji o skraćivanju liste izuzetaka iz Sporazuma o slobodnoj trgovini potpisanog 28. avgusta 2000", rekao je Konuzin.

"Neophodno je stvoriti veći prostor za bescarinski uvoz robe između naših zemalja. Time ćemo formirati najbolje uslove za privređivanje ekonomskih operatera dveju strana, što će se, očigledno, pozitivno odraziti na poboljšavanje strukture uzajamne robne razmene. Ovi pregovori planirani su od 15. do 19. septembra u Moskvi", ukazao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.