Po statističkim istraživanjima Vučić najčešće na naslovnicama, o Rusiji samo pozitivno

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Feb.2020, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Po statističkim istraživanjima Vučić najčešće na naslovnicama, o Rusiji samo pozitivno

Dnevni i nedeljni listovi u Srbiji na naslovnim stranama u prethodnom periodu nijednom nisu prikazali Rusiju u negativnom kontekstu, pokazalo je istraživanje naslovnica koje je sprovedeno u okviru publikacije "Kvartalni medijametar".

Na konferenciji za novinare navedeno je da su na naslovnim stranama najzastupljeniji akteri vlasti bili predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministri Ivica Dačić i Nebojša Stefanović.

Od opozicionih lidera najzastupljeniji >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << su predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, lider Dveri Boško Obradović i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.

Primećeno je da je sve prisutnija tabloidizacija medija a da je od zemalja iz regiona najzastupljenija Hrvatska, čiji su lideri najčešće prikazani u negativnom kontekstu.

"Mediji danas samo prenose, ne istražuju, dok je najveći problem nedostatak balansa u medima. Uvek nešto nedostaje kako bi tekst bio u potpunosti profesionalan", izjavila je medijska analitičarka i metodolog istraživanja Danica Laban.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković je naveo da je pisanje nedeljnika snažno politizovano i izražava oštre podele u političkoj eliti.

"Nedeljnici se uglavnom dele na one koji su za i protiv vlasti. Predsednik je često prikazivan kao autoritarni lider, dok se vlast poistovećuje sa ludilom i nemoralom. Predstavljeni su bezkurpuloznim kao mafijaši i lojalnim kao vojnici uz opasnu podelu na to ko je lažna, a ko prava opozicija", rekao je Stanković.

Istraživanje je bazirano na analizama naslovnica sedam dnevnih listova - Alo, Kurir, Blic, Informer, Danas, Večernje Novosti i Politika i nedeljnika Vreme, NIN, Novi magazin, Ekspres, Nedeljnik i Pečat.

Zaključeno je da listovi Alo i Informer prednjače po senzacionalističkim naslovima i da naslovi nisu preterano povezani sa sadržajem tekstova, dok su u Politici naslovi najmanje senzacionalistički.

Što se tiče neimenovanih izvora, prednjači Blic gde je gotovo trećina tekstova takva, dok je negativna slika opozicije najzastupljenija u Informeru.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.