„Plavo gorivo“ za Srbiju: više i jeftinije

Izvor: Vostok.rs, 29.Mar.2013, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Plavo gorivo“ za Srbiju: više i jeftinije

29.03.2013. -

Predsednik upravnog odbora „Gazproma“ Aleksej Miler i srpska strana su potpisali dogovor o isporukama ruskog gasa do 2021.godine. Srbija će imati povlašćenu cenu gasa, koja će biti 14 odsto niža od sadašnje, kao i garantovane isporuke od 1,4 milijarde kubnih metara godišnje. Srpski mediji ovaj dogovor već ocenjuju kao „odličan“.

Prema rečima šefa „Gazproma“, Srbija je strateški partner u oblasti energetike, a potpisani dokumenti su upravo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << dokazi za to. Tokom radne posete Alekseja Milera, bio je takođe upriličen i susret sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem i predsednikom republike Tomislavom Nikolićem. Strane su razmotrile stanje rusko-srpske saradnje u sferi energetike, i tom prilikom posebnu pažnju obratile na tok realizacije projekta „Južni tok“.

Ovaj projekat igra veoma važnu ulogu u cenovnoj politici „Gazproma“- objasnila je u intervjuu za „Glas Rusije“ analitičarka Julija Vojtovič iz nezavisne analitičke agencije „Investkafe“ :

- Potpisivanje dugoročnog ugovora je u vezi sa tim, što „Gazprom“ ima nameru da izgradi gasovod preko teritorije Srbije. Kao što znamo, ranije je ruski gasni monopolista omogućio Bugarskoj popust od 20% u toku 10 narednih godina. „Gazprom“ je spreman da učini određene ustupke evropskim potrošačima. Naravno, od sistema „uzmi ili plati“ Gazprom neće u potpunosti odustati, kao ni od toga da menja cenu za gas u zavisnosti od cene nafte, ali kompanija već razmatra moguće manje penale i novčane kazne za kupovinu manjih količina gasa od dogovorenih.„Gazprom“ to mora činiti kako bi sačuvao deo svog tržišta u Evropi, kuda je usmeren glavni deo izvoza. Radi se o tome da će diverzifikaciju izvoza u zemlje Azije Gazprom moći da realizuje tek od 2018. godine, kada počne izvoz u Kinu, a ne ranije. Zato „Gazprom“ pokušava da očuva svoje evropske klijente. Poznato je da Gazprom popust daje ne samo potpisnicima novih dugoročnih ugovora, već i postojećim. To je retroaktivni popust, čija se suština sastoji u sledećem: Gazprom ima dugoročni ugovor, gde je predviđena cena, ali on može klijentu da snizi cenu, recimo u aprilu 2013. godine a da se taj popust računa zapravo od početka 2013.godine

Tokom radne posete Alekseja Milera razmatrani su i uspesi srpske „ćerke kompanije“ „Gazpromnjeft“, kompanije NIS: čisti profit je skočio 7 puta, a dug se smanjio za 60%. U kompaniju je već uloženo dve milijarde evra i kako je izjavio Miler, u budućim godinama se očekuju još naredne tri milijarde evra investicija. Kako vi ocenjujete perspektive NIS?

- Kao što ste već rekli, „Gazprom“ ima nameru da i dalje investira u NIS, a takođe ima planove da poveća obim maloprodaje putem razvijanja mreže benzinskih stanica. To znači da se sa rastom obima maloprodaje „Gazpromnjefta“ i NIS-a takođe očekuje prilično nagli porast prihoda od prodaje primarnog segmenta, na primer benzina visokog kvaliteta.

Timur Blohin,

Izvor: Glas Rusije    
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Jeftiniji gas pokreće centrale

Izvor: Politika, 29.Mar.2013

Srbija će imati računa da pravi gasne elektrane tek kada proizvedena struja za domaćinstva ne bude jeftinija od grejanja na gas ..Ruski „Gasprom” razmatra mogućnost izgradnje gasnih centrala u Srbiji i spreman je da osnuje zajedničko preduzeće kako bi ruska i srpska strana ulagale u ovaj projekat,...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.