Izvor: Danas, 06.Sep.2015, 22:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partijske krize

Ivica Dačić je, čini se, uspeo da reši krizu vođstva u Socijalističkoj partiji, ukoliko je ta kriza zaista i postojala, odnosno ako je deo partijskih funkcionera zaista razmišljao o nekoj političkoj pobuni, a ne samo o sopstvenoj poziciji. Dačić je drugovima pokazao da je u stanju da kooptira jednog potpredsednika - Predraga Markovića, a da to ne bude unapred dotureno medijima. To bi u Srbiji, ovakvoj kakva jeste, trebalo da je već uspeh.

"Moramo da budemo bolji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << jer ćemo u suprotnom nestati sa političke scene kao mnoge druge partije. Zato pamet u glavu, jer većina stranaka bi volela da nas nema", poručio je Dačić svojim drugovima u četvrtak. I izneo prognozu da će na političkoj sceni Srbije ostati samo dve stranke, jedna desna, i jedna leva, i da SPS mora biti ta druga.

Sad, da li je Dačićevo razrešenje srazmerno očekivanjima i u javnosti i unutar samog SPS, drugo je pitanje. Na koje je još koliko odmah negativan odgovor dao Novica Tončev, južnosrbijanski čelnik SPS, zatraživši da se konačno uspostavi minimalni prag podrške koju partijski funkcioneri moraju da ostvare među građanima. Ukazujući da je Dačić poverenje da budu potpredsednici ukazao ljudima iz Beograda, gde SPS osvaja oko 100.000 glasova, a ne iz uže Srbije, gde dobija 300.000, Tončev je jedini koji je javno demonstrirao nezadovoljstvo liderovim kadrovskim rešenjima.

U izjavi Danasu on je odbacio mogućnost da ga je nenapredovanje na stranačkoj lestvici snašlo zbog kritika koje je upućivao Srpskoj naprednoj stranci. Ali, ukoliko je to pravi razlog, zaista deluje bizarno, čak i za političku scenu Srbije. Jer, među samim naprednjacima u toku je velika medijska tuča, između najmanje dvoje istaknutih funkcionera o tome ko je izdao stranačku politiku i ko ruši ugled partije, sa sve pratećom tabloidnom podrškom na temu luksuznih putovanja i trošenja državnog novca.

Nije da se takve stvari i ranije nisu dešavale, među praktično istim akterima iz SNS, ali je sada zaista prvi put da se koristi sav arsenal kakav je ranije bio uperen prema "žutima", odnosno arhineprijateljima u DS, pri čemu se sve sukobljene strane pozivaju na lidera Aleksandra Vučića. On je pak u jednom od svojih brojnih obraćanja novinarima u Vladi Srbije nedavno "otkrio" da skoro četiri meseca nije ušao u SNS zbog državničkih obaveza. Videćemo da li će taj period odsustva biti prekinut na najavljenoj sednici Predsedništva SNS za petak, 11. septembar, i koliko će se dotad strasti uzburkati ili smiriti. I pokazati kako se (lako) partijske krize kontrolišu, od izbijanja do smirivanja, pošto im osnova nije politika, već puki interes.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.