Parastos žrtvama i protestna šetnja

Izvor: B92, 25.Nov.2012, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parastos žrtvama i protestna šetnja

Beograd -- U Sabornoj crkvi patrijarh srpski Irinej služi parastos srpskim žrtvama ratova devedesetih godina. Protestna šetnja se zavrla skupom ispred Skupštne.

Protestna šetnja protiv oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču krenula je iz Saborne crkve ka Domu Narodne skupštine, a na čelu kolone je predsednik parlamenta Nebojša Stefanović.

Protestna kolona čiji je slogan "Tražimo pravdu i za srpske žrtve" krenula je od Saborne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << crkve gde je prethodno održan parastos srpskim žrtvama ratova 90-ih godina koji je služio patrijarh srpski Irinej.

Parastosu je prisustvovao premijer Srbije Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, ministri, poslanici i predstavnici drugih državnih institucija.

Kolona je od Saborne crkve, Ulicom kneza Sime Markovića, Pariskom, Knez Mihailovom, Terazijama, pa Trgom Nikole Pašića stigla do Doma Narodne skupštine, gde je održan skup sa koga je Stefanović poručio da Srbija želi pomirenje, ali da će insistirati na poštovanju prava Srba prognanih sa prostora bivše Jugoslavije.

"Ovde smo da tražimo pravdu za građane Srbije i sve koji su izgnani. Želimo pomirenje i normalne odnose u regionu, ali kako je moguće da za zločine niko nije odgovarao i da to prođe bez podizanja glasa u međunarodnoj zajednici", rekao je Stefanović.

Ispred republičkog parlamenta Koalicija udruženja izbeglica uručila je Stefanoviću zahtev za sazivanje posebne sednice parlamenta posvećene pravima izgnanih i raseljenih i Predlog rezolucije o poštovanju ljudskih prava izbeglih i prognanih.

Skupu ispred Doma Narodne skupštine, koji je počeo minutom ćutanja stradalima u akciji "Oluja", prisustvovali su, pred Stefanovića, ministri Nikola Selaković, Zorana Mihajlović, Velimir Ilić i Goran Knežević, kao i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i poslanici Skupštine i brojni građani.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Protest u Beogradu zbog oslobađanja Gotovine

Izvor: BanjalukaLive.com, 25.Nov.2012

U Beogradu održan parastos srpskim žrtvama ratova 90-ih godina, poslije kog je počela protestna šetnja zbog oslobađanja hrvatskih generala. Poslije pomena u Sabornoj crkvi, nešto poslije 12 sati krenula je protestna šetnja centralnim ulicama Beograda zbog oslobađanja hrvatskih generala Ante...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.