Ovo nije kampanja protiv Hrvatske, niti protiv bilo koga

Izvor: B92, 04.Feb.2019, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ovo nije kampanja protiv Hrvatske, niti protiv bilo koga"

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić je govorio povodom Međunarodnog dana Holokausta i objasnio cilj kampanje koju vodi Srbija.

On je istakao da kampanja Srbije o očuvanju istine o Jasenovcu, ali i o ostalim dešavanjima na tlu bivše Jugoslavije i Evrope nije osmišljena ni protiv Hrvatske, niti bilo koje druge zemlje, već protiv onih koji žele da ispišu drugačiju istoriju i opravdaju zločine.

"Sve ovo što radimo radimo da bi se izvukle pouke iz istorije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a ne da se relativizacijom i rehabilitacijom zločina stvara osnova za opravdanje zločina", rekao je Dačić u Udruženju "Jasenovac", povodom Međunarodnog dana Holokausta.

On je istakao da se ne sme dozvoliti da se borba za očuvanje istine o jasenovačkom logoru smrti vodi sa aspekta dokazivanja da su Hrvati veći zločinci od Srba, već moramo osuditi sve, bilo da su Hrvati ili Srbi, zato što su neljudi.

"Niko od tih ljudi koji su činili zlo ne zaslužuje da se zove ljudskim bićem", rekao je Dačić.

Srbija ima, kako je dodao, moralno pravo da od svih traži da spreče reviziju istorije i zločina nad Srbima, Jevrejima, Romima i durgim antifašistima, Hrvatima jer ne dozvoljava rehabitlitaciju zločinaca ni u sopstvenoj zemlji.

Ponavljajući reči profesora Gideona Grajfa, autora knjige "Jasenovac, balkanski Aušvic" - "dobro će pobediti zlo", Dačić je dodao: ..."a Bog đavola".

"Ali imajući u vidu da sam dugo u politici da je sve relativno, zato sam da pomognemo Bogu da pobedi đavola, to je naš cilj da pomognemo da se istina ne zaboravi", rekao je ministar.

Dačić je podsetio na ocene da je "Jasenovac bio najniži nivo na koji je moglo da padne čovečanstvo" i da su "zločini počineni u Jasenovcu spadaju u najstrašnije u čitavom čovečanstvu".

Dačić je ocenio da je nephodno da Srbija napravi i kompleks Stara Gradiška i memorijal u Beogradu, i reši pitanja o Dijani Budisavljević.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo spoljnih poslova ulaže velike napore i dalje će ih ulagati, u cilju širenja istine o jasenovačkom logoru smrti u svim institucijama i međunarodnim forumima.

"Naši potomci treba da pamte nemerljive žrtve podnete za očuvanje civilizacijskih vrednosti mira i slobode. A posebno vaše, zbog monstruoznih zločina koji su izvršeni, moraju, kao opomena, ostati zabeležene u kolektivnoj memoriji sveta", rekao je Dačić povodom Međunarodnog dana Holokausta na prvoj zajedničkoj srpsko-jevrejskoj Svečanoj akademiji na kojoj je odata počast žrtvama Drugog svetskog rata.

Skup je održan u prostorijama Udruženja logoraša i potomaka Jasenovac koje, kako je Dačić pokazuju istrajnost i požrtvovanost u sučeljavanju sa opasnom pojavom revizije istorije, ali i oživljavanja neonacističkih i neoustaških ideologija u regionu.

Ministar je podsetio da je prošle godine imao čast da u sedištu Ujedinjenih nacija otvori izložbu "Jasenovac - pravo na nezaborav".

Bila je to prva i najveća izložba u istoriji UN posvećena stradanjima Srba, Jevreja, Roma i antifašista u ovom ozloglašenom logoru i jedna od najvećih izložbi organizovanih u UN na temu Holokausta.

Prema njegovim rečima, izložba je dala skroman doprinos očuvanju univerzalnih vrednosti čovečanstva i globalnih napora UN-a, u cilju sprečavanja pojave revizije i rehabilitacije neonacističke ideologije i isključivosti svih oblika diskriminacije i fanatizma.

Pre ove izložbe u Domu Narodne skupštine, 2017. godine otvorena je Izložba Međunarodne ekspertske grupe GH 7 o Jasenovcu, a u Muzeju srpske diplomatije jedan segment izložbe o Jasenovcu, rekao je ministar

Prema njegovim rečima, pokrenut je i projekat srpsko-jevrejskog živog zida kulture sećanja na jasenovačke stradalnike Stop reviziji.

Dačić je zahvalio Grajfu, koji, kako je rekao, nije ustuknuo ni pred najtežim izazovima sa kojima se suočio u podizanju srpsko-jevrejskog bedema pred revizijom istorije.

Zahvalio je i novinaru "Džeruzalem posta" i predsedniku Izraelsko-srpskog društva prijateljstva Majklu Frojndu na širenju istine.

Na skupu je potpisan i memoradum o saradnji između Udruženja logoraša i potomaka Jasenovac, SUBNOR-a, kao i Saveza jevrejskih opština Srbije.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.