Izvor: TvojPortal.com, 04.Okt.2012, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osporene nadležnosti opstaju na osnovu drugih zakona

Tvoj portal  Čekajući premijera Ivicu Dačića, pokrajinska administracija odlučila se ipak da učini prvi korak da bi se otklonili „formalni problemi„ u funkcionisanju vojvođanske autonomije, a koji su otvoreni pre gotovo tri meseca odlukom Ustavnog suda Srbije da ospori više od 20 ingerencija Vojvodine utvrđenih Zakonom o nadležnostima iz 2009. godine.


Tako će se sutra pred pokrajinskim poslanicima naći predlog za izmenu Odluke o pokrajinskoj upravi, >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << kojima se, između ostalog, za neke osporene ingerencije Pokrajine osnov nalazi u drugim zakonima. A uz izmene odredbi o nadležnosti pokrajinskih sekretarijata, predložene su i terminološke izmene u skladu s pojmovnikom Zakona o radnim odnosima u državnim organima iz 1991. godine, a koji će se primenjivati na organe u AP Vojvodini pošto je Ustavni sud u odvojenom postupku pre tri meseca u potunosti osporio Odluku o pokrajinskim službenicima.
Inače, prethodno je i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić poručio da će Pokrajina na današnjoj sednici doneti mere koje će „u tehničkom smislu usaglasiti funckionisanje pokrajinske administracije nakon odluke Ustavnog suda o ukidanju dela nadležnosti APV”. On je tad ocenio da odluka USS-a ima više simbolički nego praktični karakter te da će se te mere odnositi na onaj, kako je naveo, manji deo odluka Suda koje imaju praktičan karakter.
– Te mere definisaće kako ćemo dalje da pomažemo socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, što je takođe osporeno pred Ustavnim sudom, a da bismo obezbedili razvoj Pokrajine i mogućnost učešća u evropskim fondovima. Mi nemamo pravo da se odričemo razvoja Vojvodine niti da ustuknemo pred nekim tendencijama koje bi eventualno građanima Vojvodine osporavali pravo da se Pokrajina razvija i da njihov standard bude veći – poručio je Pajtić, dodavši i da neke od osporenih nadležnosti APV nisu bile utemeljene samo u Zakonu o nadležnostima čiju ustavnost je cenio USS, već i u nekim drugim zakonima, te da one i dalje imaju „puno pravno utemeljenje”.
Pajtić je tad rekao da u tom pogledu očekuje i konsultacije s republičkim premijeriom Ivicom Dačićem, te ukazao na to da je i sam Dačić poručio da neće dozvoliti da nadležnosti Vojvodine budu umanjene. Međutim, danas u pokrajinskoj amdinistraciji nismo mogli dobiti potvrdu da će premijer Dačić danas posetiti Banovinu, iako je i sam najavio da će se s Pajtićem sresti do današnje sednice Skupštine Vojvodine. Umesto toga, danas posle podne novinari su obavešteni da će se u Vladi APV s Pajtićem sastati ministar finansija Mlađan Dinkić, koji je prethodno i sam najavio tu posetu da bi objasnio novu budžetsku računicu koju u Vojvodini osporavaju.
A i predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor izjavio je da bi do sastanka predstavnika vlada Srbije i Vojvodine, na kojem bi se razgovaralo i pitanju nadležnosti ali i o budžetskim obavezama Republike prema Pokrajini, moglo doći sutra ili prekosutra. Pastor je za Radio Novi Sad rekao i da očekuje da će biti nađeno „kompromisno rešenje za pitanje finansiranja Pokrajine”. On je kazao i da ne vidi nameru da se konflikt u vezi s tim pitanjem zaoštrava.
– Dva otvorena pitanja su dug Republike Pokrajini za tekuću godinu i, još važnije, pitanje izmena Zakona o budžetskom sistemu, kojim je relativizovana provera toga da li Republika zaista uplaćuje sedam procenata u pokrajinski budžet – kazao je on, dodavši da bi dogovorom predstavnika dveju vlasti mogao biti izbegnut dugi proces ocene ustavnosti izmena tog zakona.
Po njegovim rečima, kompromis u slučaju budžeta, kao i u slučaju neustavih tačaka Zakona o nadležnostima Pokrajine, vidi u pronalaženju jezičkih rešenja jer bi, kako je rekao, sve drugo vodilo smanivanju autonomije Vojvodine.
S političkim dogovorima između dve vlade ne slažu se, pak, poslanici opozicionog SNS-a u pokrajinskom parlamentu, koji smatraju da sva otvorena pitanja o nadležnosti, finansiranju i rashodima APV treba rešavati u Skupštini APV, i to formiranjem višestranačke komisije koja bi postigla kompromis o platformi za zakonska rešenja. Inače, danas su dvojica poslanika SNS-a Vladimir Galić i Igor Mirović demonstrativno napustili sednicu Odbora za propise, nezadovoljni što im, kako su naveli, izmene Odluke o pokrajinskoj upravi nisu još ni dostavljene, a danas će već biti na dnevnom redu Skupštine. Mirović ocenio je da su takvi „isihitreni” postupci „manir Vlade Vojvodine koja Pokrajinsku skupštinu vidi kao svoj servis”.
– Ja ne želim da budem serviser – kazao je Mirović.
Predstavnici skupštinske službe na te navode odgovorili su da je materijal za današnju sednicu Skupštine svim poslanicima poslat poštom prošlog petka, odnosno dan nakon što je predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o pokrajinskoj upravi utvrdila Vlada Vojvodine.Poslanici DSS-a smatraju, pak, da najave dogovora između prestavnika dva nivoa vlasti predstavljaju pokušaj izbegavanja sprovođenja odluke Ustavnog suda. Iz te stranke najavili su za danas i inicijativu za „usklađivanje Statuta APV s Ustavom Srbije”.
B. D. Savić
Ombudsman i Fond „Evropski poslovi” podnose izveštaje
Pred pokrajinskim poslanicima sutra će se naći i izveštaj pokrajinskog ombudsmana za 2011. i izveštaj o poslovanju Fonda „Evropski poslovi”, o kojima su se juče izjašnjavali i skupštinski odbori. Po rečima ombudsmanke Aniko Muškinje-Hajnrih, građani su podneli trećinu više predstavki u odnosu na 2010. a najviše zbog povrede ljudskih prava postupanjem opštinskih i republičkih organa, ustanova i javnih preduzeća. U izveštaju Fonda „Evropski poslovi„ navodi se da je u 2011. odobreno finansiranje 184 projekta sa teritorije APV novcem EU.

Nastavak na TvojPortal.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.