Oplenac: Da ne bude više podela

Izvor: B92, 26.Maj.2013, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oplenac: Da ne bude više podela

Oplenac -- Predsednik Nikolić izjavio je na Oplencu da srpski narod više ne može sebi da dozvoli podele. Ideologija je mnogo, a Srbija je jedna, poručio premijer Dačić.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić apelovao je, posle sahrane posmrtnih ostataka kralja Petra Drugog Krađorđevića, kraljica Marije i Aleksandre i princa Andreja Karađorđevića u porodičnoj kripti na Oplencu, na nacionalno jedinstvo i pomirenje.

"Ovim je zalepljen poslednji deo mozaika koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << govori o istoriji našeg naroda i države. Prošlost se ne može izmeniti, ali greške se danas ispravljaju. Zato je važno da srpski narod u budućnosti bude jedinstven, da ne pravi greške", rekao je premijer, obraćajući se građanima ispred zadužbine porodice Karađorđević.

"Ideologija je mnogo, a Srbija je jedna", podsetio je Dačić i dodao da je i njegovo prisustvo sahrani doprinos nacionalnom pomirenju između onih koji su u prošlosti bili na jednoj ili drugoj strani.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da srpski narod ne sme više sebi da dozvoli podele i nepravdu i dodao da danas činimo još jedan korak ka jedinstvu, kako bismo krenuli putem velikih naroda, za kojima ni u čemu ne smemo da zaostajemo.

Nikolić je ocenio da je povratkom posmrtnih ostataka kraljevske porodice u otadžbinu ispravljena velika nepravda i učinjen korak ka nacionalnom jedinstvu. On je istovremeno poželeo da upokojeni Karađorđevići imaju večni spokoj i da budu simbol novoga života i nove nade za sve u boljoj i jedinstvenoj Srbiji, u kojoj "pravda drži zemlju i gradove".

Predsednik Srbije je konstatovao da je istorija srpskog naroda, osim slavnim herojskim delima, patriotizmom, borbom za pravdu i istinu, obeležena i unutrašnjim podelama i sukobima.

"Upravo je to jedan od razloga što su Srbi vrlo često, ili skoro uvek, nesrećniji nego što zaslužuju, a njihova država prepoznatljiva po zlehudoj istorijskoj sudbini", porimetio je Nikolić.

"Kod nas su podele i zavade česta pojava, čak i među braćom i sestrama, ponekad i ni oko čega. Jedan od sukoba nastao je tokom Drugog svetskog rata i imao je tragičan epilog, čije posledice osećamo i danas. Mržnja između dva srpska pokreta, četničkog i partizanskog, koji su proglasili iste ili vrlo slične ciljeve, dovela je do bratoubilačke ostrašćenosti i ogromnih ljudskih žrtava", podsetio je Nikolić.

Iako su, kako je rekao, dva pokreta na početku rata imala zajednički cilj koji ih je ujedinio - borbu protiv fašizma i okupacije, vremenom su razlike postajale sve veće i sukob je eskalirao, donevši tragične posledice po srpski narod, tako da je više Srba nastradalo od srpske nego od okupatorske ruke.

Zavade i progoni nastavljeni su, podsetio je Nikolić, i po završetku Drugog svetskog rata, i mnogi građani su u miru doživeli tragičnu sudbinu: neki su streljani bez suđenja, za neke je suđenje služilo samo da bi se izrekla unapred pripremljena presuda.

Te patnje je, na ovaj ili onaj način, u većoj ili manjoj meri, doživela svaka naša porodica, pa i porodica borca za slobodu i oca moderne Srbije: velikog vožda Karađorđa Petrovića. Sudbina samog Karađorđa, njegovih potomaka i porodice, predstavlja sublimaciju svih naših podela, nepravdi i nesreća", naglasio je Nikolić.

“Naši” zviždali Dačiću

Kako prenosi “Blic”, premijer Dačić jedva je uspeo da održi govor pošto mu je okupljena masa od nekoliko hiljada građana sve vreme govora zviždala i uzvikivala: "Ua, ua!" i "Hoćemo kralja!". Zbog burne reakcije okupljenih, kako javlja reporter "Blica", Dačić je bio vidno potresen, a čak mu je i glas u par navrata zadrhtao.

Organizacija SNP "Naši” saopštila je da su njihovi aktivisti izviždali su Dačića i Nikolića na Oplencu. "Aktivisti su uz povike izdaja izdaja i zviždanje jasno stavili do znanja izdajnicima Kosova i Metohije da im nije mesto među srpskim velikanima i šta će im se dogoditi kada god se budu pojavili među narodom", saopštio je SNP "Naši".

Predsednik je rekao da su drugi narodi sa pravom postavljali pitanje: kakva je to Srbija u kojoj potomci onog koji se za nju borio, obnovio je, unapredio, nemaju prava, bar kao ostali građani, kako to da su lišeni državljanstva, imovine, časti, čak i drevnog prava da im srpska zemlja pruži zaštitu posle smrti.

"Neki od nas su se pitali: šta stoji iza svega toga? Možda strah od srpskog bunta u borbi za pravdu? Ili strah od toga da se ujedinjeni borimo za ono što je naše? Ili možda strah da nove vođe neće dostići popularnost Kralja Petra Prvog? Mi više sebi ne možemo, ne smemo da dozvolimo podele i nepravdu. Na to nas obavezuju naši preci, koji su podneli nesebičnu žrtvu za otadžbinu", rekao je Nikolić.

Srbi su, prema njegovim rečima, od starih vremena uzdizali na božanski pijedestal pravdu i pravednost, kao najvišu, stožernu vrlinu, u narodnim pesmama, majka pravednošću zaklinje sina junaka da čini "ni po babu, ni po stričevima", a u himni srpski narod od Gospoda traži spasonosnu Božju pravdu.

"Zato mi danas na grobu vožda Karađorđa, u ovoj divnoj crkvi, zadužbini-mauzoleju, ispravljamo veliku nepravdu. Otklanjajući posledice strašnog greha koji je počinio neko pre nas, činimo još jedan korak ka jedinstvu, kako bismo krenuli putem velikih naroda, za kojima ne smemo da zaostajemo ni u čemu", rekao je Nikolić.

On je istakao da se narod koji je ujedinjen ne može nazvati malim, a sa poslednjim Karađorđevićem, donetim iz tuđe zemlje u kovčegu, u Srbiju se vraća pomirenje.

"Moja dužnost, kao predsednika svih građana, bez obzira na bilo kakvu, pa i političku podelu, jeste da učinim sve i doprinesem konačnom pomirenju i jedinstvu našeg naroda. Dao sam i sopstveni primer", ukazao je Nikolić.

"Da li ste i vi spremni da učinite sve da prestanu sukobi i podele u Srbiji", zapitao je i zaključio predsednik Srbije.

"Veliki, tužan i svečan dan"

Prestolonaslednik Aleksandar Drugi Karađorđević izjavio je da je ovo veliki, tužan, ali i svečan dan i istorijski trenutak za porodicu Karađorđević, ali i za ceo srpski narod i Srbiju.

"Okupili smo se danas da odamo poslednju poštu i ispratimo kralja Petra Drugog, kraljicu Aleksandru, kraljicu Mariju, i kraljevića Andreja, čija je sudbina kroz istoriju bila tesno povezana sa sudbinom celog naroda, ali i sa nastankom moderne srpske države", rekao je princ Aleksandar.

Prema njegovim rečima, njihovi životi su odraz onoga što se u to vreme događalo njihovom narodu i otadžbini.

On je u obraćanju ispred crkve Svetog Đorđa na Oplencu ocenio da je predugo trajalo njihovo lutanje i izgnanstvo i dodao da su živeli i umirali na različitim stranama sveta.

"Ostvarilo se zaveštanje mog pradede kralja Petra Prvog da svi Karađorđevići budu sahranjeni na jednom mestu, pored svog pretka vožda Karađorđa, ostvarila se najveća želja mog oca Petra Drugog, majke kraljice Aleksandre, bake kraljice Marije i strica princa Andreja da se vrate u otadžbinu", rekao je prnic Aleksandar.

"Danas su ovde, na Oplencu, među svojim Karađorđevićima i među svojim Srbima. Za mene kao starešinu kraljevskog doma i kao Karađorđevog potomka ovo je veliki dan, tužan, ali svečan - pun emocija i ličnih uspomena. Ovo je istorijski trenutak za kraljevsku porodicu, ali i za ceo srpski narod i Srbiju", poručio je princ Aleksandar.

"Ispravljena istorijska nepravda"

Patrijarh srpski Irinej rekao je da je danas na Oplencu ispravljena velika istorijska nepravda. "Ljudski je grešiti, ali i shvatiti da se greši i pokajati se", naglasio je patrijarh, ističući da su to dobro shvatili predstavnici sadašnje vlasti u Srbiji i ispravili nepravdu prethodne vlasti. To je istorijski čin i poduhvat, dodao je poglavar SPC.

On je podsetio da je četvoro članova porodice Karađorđević preživelo okupaciju i da su bili prinuđeni da napuste otadžbinu i žive u izgnanstvu, oskudici, nezasluženom poniženju...

Ipak, najveća nevolja koja ih je snašla je, kako je rekao, to što su bili lišeni svih prava i prava povratka u zemlju, koju su svojom krvlju gradili. "Sada mogu da počivaju u svojoj zemlji u crkvi Svetog Đorđa zajedno sa članovim svoje porodice", rekao je patrijarh.

Ovo je veliki događaj za kraljevski dom Karađorđevića i srpski narod, naglasio je on.

Patrijarh je rekao da će se oko grobova članova porodice Karađorđević, čiji su posmrtni ostaci danas pohranjeni na Oplencu, okupljati srpska deca i svi rodoljubi i učiti lekcije kako treba voleti srpski narod, svoju kulturu i istoriju.

Posmrtni ostaci kralja Petra II, kraljice Aleksandre, kraljice Marije i njegovog brata princa Andreja Karađorđevića položeni su u porodičnu kriptu u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Karađorđevići sahranjeni na Oplencu, Nikolić i Dačić protiv podela

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Maj.2013

Srpski narod ne sme više sebi da dozvoli podele, poručio predsednik. Premijer pozvao na nacionalno jedinstvo i pomirenje. Sahrani prisustvovali članovi porodice Karađorđević i brojni zvaničnici iz zemlje i sveta.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Dačić: Ideologija je mnogo, a Srbija je jedna

Izvor: Studio B, 26.Maj.2013

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić apelovao je danas, posle sahrane posmrtnih ostataka Krađorđevića u porodičnoj kripti na Oplencu, na nacionalno jedinstvo i pomirenje. .."Ovim je zalepljen poslednji deo mozaika koji govori o istoriji našeg naroda i države. Prošlost se ne može izmeniti, ali...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.