Izvor: Studio B, 26.Maj.2013, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Ideologija je mnogo, a Srbija je jedna

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić apelovao je danas, posle sahrane posmrtnih ostataka Krađorđevića u porodičnoj kripti na Oplencu, na nacionalno jedinstvo i pomirenje.

"Ovim je zalepljen poslednji deo mozaika koji govori o istoriji našeg naroda i države. Prošlost se ne može izmeniti, ali greške se danas ispravljaju. Zato je važno da srpski narod u budućnosti bude jedinstven, da ne pravi greške", >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << rekao je premijer, obraćajući se građanima ispred zadužbine porodice Karađorđević.

"Ideologija je mnogo, a Srbija je jedna", podsetio je Dačić.

On je istakao da je i njegovo prisustvo sahrani doprinos nacionalnom pomirenju između onih koji su u prošlosti bili na jednoj ili drugoj strani.

 

Princ Aleksandar Drugi Karađorđević izjavio je danas na Oplencu da je ovo veliki, tužan, ali i svečan dan i istorijski trenutak za porodicu Karađorđević, ali i za ceo srpski narod i Srbiju.

"Okupili smo se danas da odamo poslednju poštu i ispratimo kralja Petra Drugog, kraljicu Aleksandru, kraljicu Mariju, i kraljevića Andreja, čija je sudbina kroz istoriju bila tesno povezana sa sudbinom celog naroda, ali i sa nastankom moderne srpske države", rekao je princ Aleksandar.

Prema njegovim rečima, njihovi životi su odraz onoga što se u to vreme događalo njihovom narodu i otadžbini. On je u obraćanju ispred crkve Svetog Đorđa na Oplencu ocenio da je predugo trajalo njihovo lutanje i izgnanstvo i dodao da su živeli i umirali na različitim stranama sveta.

"Ostvarilo se zaveštanje mog pradede kralja Petra Prvog da svi Karađorđevići budu sahranjeni na jednom mestu, pored svog pretka vožda Karađorđa, ostvarila se najveća želja mog oca Petra Drugog, majke kraljice Aleksandre, bake kraljice Marije i strica princa Andreja da se vrate u otadžbinu", rekao je prnic Aleksandar.

"Danas su ovde, na Oplencu, među svojim Karađorđevićima i među svojim Srbima. Za mene kao starešinu kraljevskog doma i kao Karađorđevog potomka ovo je veliki dan, tužan, ali svečan - pun emocija i ličnih uspomena. Ovo je istorijski trenutak za kraljevsku porodicu, ali i za ceo srpski narod i Srbiju", poručio je princ Aleksandar.

Patrijarh srpski Irinej rekao je danas da je ispravljena velika istorijska nepravda današnjim polaganjem posmrtnih ostataka kralja Petra Drugog, njegove supruge kraljice Aleksandre, kraljice majke Marije i njegovog brata princa Andreja Karađorđevića u kriptu Mauzoleja porodice Karađorđević u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

"Ljudski je grešiti, ali i shvatiti da se greši i pokajati se", naglasio je patrijarh, ističući da su to dobro shvatili predstavnici sadašnje vlasti u Srbiji i ispravili nepravdu prethodne vlasti.

To je istorijski čin i poduhvat, dodao je poglavar SPC. On je podsetio da je četvoro članova porodice Karađorđević preživelo okupaciju i da su bili prinuđeni da napuste otadžbinu i žive u izgnanstvu, oskudici, nezasluženom poniženju...

Ipak, najveća nevolja koja ih je snašla je, kako je rekao, to što su bili lišeni svih prava i prava povratka u zemlju, koju su svojom krvlju gradili.

"Sada mogu da počivaju u svojoj zemlji u crkvi Svetog Đorđa zajedno sa članovim svoje porodice", rekao je patrijarh.

Ovo je veliki događaj za kraljevski dom Karađorđevića i srpski narod, naglasio je on.

Patrijarh je rekao da će se oko grobova članova porodice Karađorđević, čiji su posmrtni ostaci danas pohranjeni na Oplencu, okupljati srpska deca i svi rodoljubi i učiti lekcije kako treba voleti srpski narod, svoju kulturu i istoriju.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.