Izvor: RTS, 15.Apr.2021, 18:41

Održan sastanak predstavnika Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, Skupštine i Vlade

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, premijerka Ana Brnabić i ministarka pravde Maja Popović, održali su sastanak s predstavnicima Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca u cilju sprovođenja aktivnosti iz revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23, koji je Vlada usvojila u julu prošle godine, navodi se u saopštenju Vlade.
Sprovođenja aktivnosti 1.1.5.1 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23 podrazumeva uspostavljanje mehanizma za praćenje punog poštovanja sudskih odluka, kroz održavanje kvartalnih zajedničkih sastanaka između predstavnika Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, Narodne skupštine i Vlade, kako bi se podigla svest državnih službenika i političara o potpunom poštovanju sudskih odluka i rada sudova i javnih tužilaštava, kao i da kritikovanje odluka dovodi u pitanje nezavisnost sudstva.

Učesnici sastanka naglasili su da se kritikovanjem i komentarisanjem sudskih odluka ne sme ugrožavati nezavisnost pravosuđa.
Održavanje redovnih kvartalnih sastanaka je važno u cilju podizanja svesti i promovisanja poštovanja pravila ponašanja svih kada je u pitanju komentarisanje sudskih odluka i sudskih postupaka.
Skupština i Vlada su čvrsto opredeljeni da, u saradnji s Visokim savetom sudstva i Državnim većem tužilaca, obezbede sprovođenje merila 1.1.5.1. iz Akcionog plana za pregovaračko Poglavlje 23, odnosno unapređenje svesti da kritikovanje sudskih odluka predstavlja rizik po nezavisnost pravosuđa.
Istaknuto je da pristupanje Evropskoj uniji i sprovođenje neophodnih reformi ne uključuje samo institucije, već i celokupno društvo.
Zbog toga je, kako je naglašeno, važno da se te reforme razumeju i da svi akteri, kako građani tako i nosioci politika, aktivno učestvuju u stvaranju čvrstog pravnog okvira i pouzdanih institucija, koje će osigurati pravovremeno izvršenje pravde i garantovati zaštitu osnovnih prava građana Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.