O konačnoj strategiji za Kosmet u sredu

Izvor: Mondo, 20.Okt.2012, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O konačnoj strategiji za Kosmet u sredu

Premijer Srbije Ivica Dačić najavio je večeras da se u sredu može očekivati sastanak državnog vrha na kome bi trebalo da se dogovori strategija o Kosovu i Metohiji.

Ta strategija bi trebalo da obuhvati i pristup koji bi imao u vidu i konačno rešenje, ali i niz drugih tema.

Dačić je, gostujući u vestima B92, rekao da je kandidovao za razgovore više tema kao što su pitanje verskog, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kulturnog nasleđa, položaj Srba na jugu Kosova, srpska imovina na tom području, dok premijera Kosova Hašima Tačija, kako je rekao, interesuje sever Kosova.

Dačić je rekao i da treba da se razmišlja o konačnom rešenju, jer je vreme je za istorijski dogovor i stavljanje tačke na problem.

Prema njegovim rečima, interes Srbije je da razgovara sa Albancima, jer je jedna od grešaka što se nije razgovaralo direktno i u prošlosti.

Na pitanje da li je Srbija spremna da razgovara i o demontaži institucija srpske vlasti na severu Kosova, Dačić je ocenio da je problem dubok.

Takođe je podsetio da Srbi na severu Kosova na prihvataju Kosovo kao svoju državu, i istakao da susret koji je imao sa Tačijem ne utiče na status Kosova.

Dačić je napomenuo da susret ne menja stav Srbije i da ne dolazi u obzir prihvatanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Potreban je dogovor, kompromis za trajno rešenje, rekao je Dačić, navodeći da se od dve strane očekuje da razgovaraju.

Govoreći o susretu u Briselu, Dačić je rekao da je to možda bio prvi u poslednjih nekoliko godina, gde je Evropska unija nastupila samo u funkciji medijatora, bez nametanja stavova.

Komentarišući medijske napise da će vlada možda pasti za koji dan, Dačić je rekao da su ga novinari to pitali pred sastanak u Briselu i da ga je "zaprepastilo" da treba da u tom trenutku raspravlja na tu temu.

Ako vlada treba da padne zbog toga neka padne, rekao je Dačić, povodom pisanja medija o nekim lokalnim koalicijama, dodajući da se slaže da na "lokalu ima svačeg" i da treba doneti pravilo kako će se lokalni odbori ponašati.

Prema njegovim rečima, to treba uraditi "kako ne bismo imali situaciju da umesto da pričamo o najvažnijim temama, pričamo o ovakvim glupostima".

Zašto bih ja išao na ovaj sastanak u Brisel ako će vlada pasti. Bio bih neozbiljan, zaključio je Dačić.

(Fonet, foto: Beta/Marko Rupena)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.